Topic outline

 • Bevezetés

  Üdvözöljük “A coeliakiáról pácienseknek” modulban

  Lehet, hogy azért érdekli a tananyag, mert Önt, gyermekét, közeli rokonát mostanában diagnosztizálták coeliakiával, esetleg egy barátja vagy kollégája beszélt a betegségéről. 

  A következő fejezetekből megismeri a legfontosabb tudnivalókat a coeliakiáról, a betegség diagnosztizálásáról, kezeléséről, és a mindennapi életben felmerülő nehézségek megoldásáról is. Minél többet tud valaki az állapotáról, annál könnyebben tudja a diagnózist elfogadni és betartani a gluténmentes diétát. Nem utolsó sorban pedig az is fontos, hogy a betegség hosszú távú következményeinek megelőzése ne csak az egészségügyi személyzet feladata legyen, hanem páciensként aktív partnerként vegyen részt a betegség gondozásában. 

  Tudnia kell: ameddig és amennyiben betartja a gluténmentes diétát, teljesen egészséges életet élhet! 

  A videóban röviden áttekintjük azokat a témákat, amelyeket részletesen tárgyalunk a következő fejezetekben:

      

   

 • 1. Fejezet - Mi a coeliakia?

  Tudja-e hogy mi az a glutén, és miért van sokféle ételben?

  Miért okoz a glutén coeliakiát?

  Milyen gyakori ez a betegség?

  Miért van az, hogy egyeseket megbetegít a glutén, míg másokat nem, ha egyformán fogyasztanak gluténtartalmú ételeket?

  Miért csak a szigorú gluténmentes diéta jelenti az egyetlen hatásos kezelést? 

  Ezekről, és még egy sor már kérdésről lesz szó az első fejezetben. Ha még csak most ismerkedik a coeliakiával, itt minden alapvető ismerethez hozzájuthat. De ha már tapasztalt, akkor is talál további érdekes tudnivalókat, amivel megértheti a glutén, a gének és az immunrendszer összefüggéseit. Kattintson a lenti linkekre, amivel megnyitja az első leckét és az ellenőrző kérdéseket. Haladhat leckéről leckére, de kezdheti azzal is, ami a leginkább érdekli.

  Akkor most ….. Kezdjük el!

  Tesztelje a tudását

  1. Lecke - Coeliakia - Az alapok

  2. Lecke - Miért van az hogy egyeseknél kialakul a coeliakia

  3. Lecke - Mi történik a bélrendszerben?

  4. Lecke - A coeliakia különbözö arcai

  Tesztelje az új tudását


  Az 1. fejezet áttekintése


  Válasszon egy következő fejezetet

  2. Fejezet - A coeliakia megállapítása

  3. Fejezet - A coeliakia kezelése

  4. Fejezet - Együtt élni a coeliakiával

 • 2. Fejezet – A coeliakia megállapítása

  A coeliakia megállapításához különböző vizsgálatok szükségesek. Mivel mindnek vannak buktatói is, néha nehéz a diagnózisig eljutni.

  Amikor a tünetek alapján felmerül a coeliakia gyanúja, elsőként általában vérvizsgálat történik. Ha a vérvizsgálat eredménye is coeliakiára utal, ezt a gyanút a vékonybél szövettani vizsgálatával kell megerősíteni, amihez endoszkóppal gyomortükrözést végeznek. Ezen vizsgálat során az orvos megnézi a gyomrot és a vékonybél kezdeti szakaszát “belülről”, és apró mintákat vesz, mikroszkópos vizsgálatra. Ez megmutatja, hogy van-e ott szöveti károsodás, és coeliakiára jellemző gyulladás. További vizsgálatok csak speciális helyzetekben szükségesek. Gyomorpanaszokkal jelentkező felnőtteknél előfordulhat, hogy a gyomortükrözés az első elvégzett vizsgálat. Ilyenkor, ha a szövettani eredmény coeliakiára utal, feltétlen el kell végezni a szerológiai vizsgálatokat is. Gyerekeknél, ha coeliakiára gyanú merül fel, bizonyos esetekben a szövettani vizsgálat elhagyható, de ehhez több egyéb feltételnek is teljesülnie kell.

  Előfordul, hogy a tünetek coeliakiára utalnak, de a tesztek eredménye negatív lesz. Ilyenkor lehetséges, hogy a tüneteket ugyan a búza, vagy a glutén váltja ki, de mégsem coeliakia a kórkép, illetve az ok lehet egy egészen más betegség is. Ezeket mind orvosi vizsgálattal lehet és kell felderíteni.  

  Tesztelje a tudását

  1. Lecke - Milyen vizsgálatokat végez az orvos coeliakiában?

  2. Lecke - Gluténhoz vagy búzához köthetö tünetek, amelyek nem jelentenek coeliakiát


  Válasszon egy következő fejezetet

  1. Fejezet - Mi a coeliakia?

  3. Fejezet - A coeliakia kezelése

  4. Fejezet - Együtt élni a coeliakiával

 • 3. Fejezet - A coeliakia kezelése

  A coeliakia egyetlen ismert gyógymódja az élethosszig folytatott szigorú gluténmentes diéta. Ennek betartásával elérhető, hogy a tünetek az esetek többségében javulnak, az anitest szintek fokozatosan normalizálódnak, és a vékonybél általában meggyógyul.

  Mivel egy sor gyakran fogyasztott ételben van glutén, a gluténmentes diéta elsőre nagy kihívást jelent egy frissen diagnosztizált betegnek. A gluténmentes diétával kapcsolatos ismeretek elsajátítása, új napi rutin kialakítása szükséges, hogy elkerülhesse a diétahibákat, vagy a véletlen gluténfogyasztást. Az élelmiszerek összetételének jelöléseivel is meg kell ismerkedni, hogy a biztonságos ételeket lehessen választani. 

  A gluténmentes diétával valamennyi tápanyag igényt ki lehet elégíteni, így kiegészítésekre nincs is szükség. Bár alapvetően egészséges étrend, a gluténmentes táplálkozásban a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítani az ételek kiválasztására, különösen akkor, ha további társult betegségek vagy életmódbeli körülmények azt indokolják. A tápanyagbeli hiányosságok vagy túlzások veszélyét a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával lehet minimalizálni.

  Tesztelje a tudását

  1. Lecke - Gluténmentes étrend - Mit ehetek?

  2. Lecke - Hogyan tájékozódhatunk az élelmiszerek címkéjéröl?

  3. Lecke Milyen hatása van az egészségre a coeliakiának és a gluténmentes diétának?

  Quiz - Gluténmentes bevásárlásKérés a szakácshoz

  A 3. fejezet áttekintése


  Válasszon egy következő fejezetet

  1. Fejezet- Mi a coeliakia?

  2. Fejezet - A coeliakia megállapítása

  4. Fejezet - Együtt élni a coeliakiával

 • 4. Fejezet - Együtt élni a coeliakiával

  Dieses Thema

  A coeliakia diagnózisa vegyes érzéseket és érzelmeket vált ki az emberből, a megkönnyebbüléstől a haragon át egészen a frusztrációig. Egészen természetes, hogy egy egész életre szóló, krónikus betegség diagnózisának feldolgozása érzelmeket vált ki. Az alkalmazkodás egyeseknek könnyebben, másoknak nehezebben megy. De nem szerencsés, ha a diagnózis veszi át az irányítást az életünk felett! Következésképp mindenkinek rá kell találnia a saját útjára, ki kell alakítania azokat a megoldásokat, amelyek segítenek az új helyzet elfogadásában. Nincs ugyanis egyetlen, univerzális, mindenkire „ráhúzható” stratégia, de bizonyos minták hasznosak lehetnek. Ezek közül csak néhányat említünk: tudjunk meg minél többet a betegségről, beszéljünk róla, csatlakozzunk egy támogató betegszervezethez vagy csoporthoz.

  Hosszú távon arra is szükség van, hogy a coeliakia mellett a társult betegségek és szövődmények esetleges kialakulását is rendszeresen ellenőrizzék. Ezzel megelőzhetőek lesznek a későbbi egészségkárosodások, és sokat javul az életminőség is.

  Tesztelje a tudását

  1. Lecke - A diagnózis elfogadása

  2. Lecke - Szakmai seg´tség egy profi coeliakiás hálózattól

  Mítosz vagy tény?  Válasszon egy következő fejezetet

  1. Fejezet - Mi a coeliakia?

  2. Fejezet - A coeliakia megállapítása

  3. Fejezet - A coeliakia kezelése