Montag, 29. April 2024, 08:02
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
H

hibridek

Növények vagy állatok keresztezéssel létrehozott speciális válozatai.  

hiposzplenia

A lép alulműködése, aminek következtében megnő a fertőzések kockázata.

HLA

A major hisztokompatibilitási komplex (MHC) fehérjéit kódoló gének összessége. Ezek a sejtfelületi fehérjék felelősek az immunrendszer szabályozásáért. 

HLA-DQ2

Az egyik jellemző genetikai variációi, amely szorosan kötődik a coeliákiához.

HLA-DQ8

Az egyik jellemző genetikai variációi, amely szorosan kötődik a coeliákiához.

Humán-Leukocita Antigén HLA-DQ2/DQ8

A HLA azon variációit jelöli, amelyek szorosan kötődnek a coeliákiához, ill más autoimmun betegségekhez, mint pl az 1-es típusú cukorbetegség.

I

idiopátiás juvenilis ízületi gyulladás (JRA)

Ismeretlen eredetű izületi gyulladás, gyerekeknél és serdülőknél a leggyakrabban előforduló forma. Jellemzően állandósult izületi fájdalmat okoz, duzzanattal és merevséggel. Tarthat csak néhány hónapig, de krónikussá is válhat.

IgA osztályú antitestek

A szervezetünkben található immunglobulinokat (Ig) öt csoportba sorolják, ezek az IgA, IgM, IgD, IgE és IgG antitestek.  Az IgA immunglobulinok csoportja elsősorban a nyálkahártya-felületek védelmét szolgálja, a légutakban, a nemi szervekben és a  bélrendszerben.

IgA osztályú szöveti transzglutamináz ellenes antitest

IgA osztályú szöveti transzglutamináz antitest (=immunglobulin). A vérben található, coeliakiára jellemző antitest, vizsgálata viszonylag egyszerű. Coeliakia gyanúja esetén az első elvégzendő vizsgálat.

immunglobulinok

Más néven antitestek. Az immunglobulinokat speciális immunsejtek termelik. Az immunglobulinok hozzákötődnek az idegen sejtekhez, pl. a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz, és segítenek azok megsemmisítésében. Az immunglobulinokat több osztályba sorolják be (IgA, IgD, IgE, IgG és IgM), de valamennyinek a feladata a patogének semlegesítése.