Dienstag, 7. Mai 2024, 07:07
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
I

IgA osztályú endomízium ellenes antitest

IgA osztályú endomízium-ellenes antitest (immunglobulin). A coeliakiára nagyon jellemző antitest, mely a vérben található. Azonban vizsgálata nem standardizálható, és speciálisan képzett személyt igényel, -ezért nem mindenhol elérhető.

IgA osztályú szöveti transzglutamináz ellenes antitest

IgA osztályú szöveti transzglutamináz antitest (=immunglobulin). A vérben található, coeliakiára jellemző antitest, vizsgálata viszonylag egyszerű. Coeliakia gyanúja esetén az első elvégzendő vizsgálat.

immunglobulinok

Más néven antitestek. Az immunglobulinokat speciális immunsejtek termelik. Az immunglobulinok hozzákötődnek az idegen sejtekhez, pl. a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz, és segítenek azok megsemmisítésében. Az immunglobulinokat több osztályba sorolják be (IgA, IgD, IgE, IgG és IgM), de valamennyinek a feladata a patogének semlegesítése. 

Immunoglobulin A

A-típusú antitestek (immunglobulinok). Ezek az antitestek többnyire a nyálkahártyákon találhatóak meg, mint pl. a vékonybélben, a légzőszervekben és a könnyben és a nyálban is. 

Immunoglobulin E

E-típusú antitestek (immunglobulinok). Ennek a típusnak az allergia kialakulásában van szerepe. A legkisebb számú antitest, azonban nagyon hatékony immunválaszra képes.

Immunoglobulin G

G-típusú antitestek (immunglobulinok). Az összes antitest kb. 80 %-a IgG antitest, döntő szerepük van az immunrendszer jó működésében.

intraepiteliális limfociták

A bél nyálkahártyájában és a szaporodási szervekben található speciális immunsejtek. Ha veszélyesnek ítélt fehérjével találkoznak, pl baktériumokkal vagy allergén anyagokkal, - az érintett sejtek elpusztításával reagálnak. Amíg zajlik a védekező reakció, -pl kezeletlen coeliakiában, -addig az intraepiteliális limfociták száma magas marad