Dienstag, 30. April 2024, 02:19
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
M

makrotápanyag

A makrotápanyagokra nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek, ide tartoznak a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

maltodextrinek

A cukrok egyik fajtája, élelmiszerekben nagyon gyakori. A maltodextrin könnyen emészthető, ugyanolyan gyorsan felszívódik mint a glükóz, és lehet kevésbé édes ízű, vagy íztelen. Nagyon gyakran használják üdítőitalok és édességek gyártásához, és másféle élelmiszerek  összetevőjeként is találkozhatunk vele.

metabolikus szindróma

A metabolikus szindroma összefoglaló elnevezése a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a kóros hastáji zsírlerakódás és a magas koleszterin- vagy triglicerid szintek által együttesen kiváltott betegségeknek, amelyek növelik a szívbetegség, a stroke (agyvérzés) és a cukorbetegség (diabétesz) kockázatát. 

mikrotápanyag

A mikrotápanyagokra a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben (kevesebb mint 100 mg/nap) van szüksége. Nincs szerepük az energiaellátásban, de fontosak a szervezet számos funkciójának helyes működésében. A mikrotápanyagok közé tartoznak a vitaminok, néhány ásványi anyag és nyomelem is. A mikrotápanyagokkal szemben a makrotápanyagokra nagyobb mennyiségben van a szervezetnek szüksége, főleg az energiát biztosító zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra.