Dienstag, 7. Mai 2024, 16:05
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
I

IgA osztályú szöveti transzglutamináz ellenes antitest

IgA osztályú szöveti transzglutamináz antitest (=immunglobulin). A vérben található, coeliakiára jellemző antitest, vizsgálata viszonylag egyszerű. Coeliakia gyanúja esetén az első elvégzendő vizsgálat.

immunglobulinok

Más néven antitestek. Az immunglobulinokat speciális immunsejtek termelik. Az immunglobulinok hozzákötődnek az idegen sejtekhez, pl. a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz, és segítenek azok megsemmisítésében. Az immunglobulinokat több osztályba sorolják be (IgA, IgD, IgE, IgG és IgM), de valamennyinek a feladata a patogének semlegesítése. 

Immunoglobulin A

A-típusú antitestek (immunglobulinok). Ezek az antitestek többnyire a nyálkahártyákon találhatóak meg, mint pl. a vékonybélben, a légzőszervekben és a könnyben és a nyálban is. 

inzulin

A hasnyálmirigy által termel természetes hormon, amely szabályozza szervezetben a cukor (glükóz) szintet, lehetővé teszi, hogy a glükóz molekulák eljussanak a sejtekbe.  

Irritábilis Bél Szindróma

Gyakori emésztőrendszeri eltérés, amelyet a bél abnormális összehúzódásai (motilitás) és megnövekedett érzékenysége (hyperszenzitivitás) okoz. Tünetei: hasfájás/diszkomfort érzés, gázképződés, puffadás, nyálkás széklet és rendszertelen bélműködés hasmenéssel vagy szorulással vagy váltakozó hasmenéssel és szorulással.