Topic outline

 • Uvod


  DobrodosliV Evropski uniji je 5 milijonov bolnikov s celiakijo (CeD), kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni otrok in odraslihČeprav zanesljivi serološki označevalci omogočajo enostavno in cenovno ugodno testiranje, veliko bolnikov ostane neodkritih in nepotrebno trpijo zaradi simptomov in morebitnih dolgoročnih posledic na zdravje. Eden od razlogov za nižji delež diagnosticiranih bolnikov je, da se bolezen kaže z zelo raznolikimi simptomi, zaradi česar jo imenujemo tudi klinični kameleon.

  Če bolnika odkrijemo in sledimo smernicam, je diagnosticiranje celiakije navadno enostavno. Vendar pa je pomembno, da se zavedamo diagnostičnih pasti in nezanesljivih testov, da bi tako preprečili napačno diagnozo.

  Za zdravljenje celiakije je potrebna stroga in vseživljenjska brezglutenska dieta, ki je zelo učinkovita, vendar pa močno vpliva na bolnikovo vsakodnevno življenje, prehranske navade in psihološko počutje. .

  Vabimo vas, da izveste več o tej pogosti s prehrano povzročeni bolezni, da bi tako prepoznali bolnike s celiakijo in jim z uvedbo brezglutenske diete omogočili kakovostnejše življenje.

    Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease Unit 2 Therapy and Monitoring of Celiac Disease

    Dodatne informacije: 

  Technical Settings

  About Focus IN CD

  Conflict of Interest Statement

  Pravno obvestilo

  Privacy Policy

  Contact

   



  • 1. Poglavje – Uvod, klinična slika in diagnosticiranje celiakije

   Welcome to Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease


   V Poglavju 1 se boste seznanili s prevalenco celiakije v splošni populaciji ter pri skupinah s povečanim tveganjem. Razumeli boste vpliv genetske obremenjenosti in spoznali morebitne okoljske dejavnike, ki so lahko vpleteni v razvoj bolezni.

   Celiakija se lahko kaže s številnimi simptomi, ki niso vezani samo na gastointestinalni trakt. Poznavanje možnih simptomov je pomembno, da lahko prepoznamo bolnike, ki bi jih morali testirati za celiakijo. 

   Spoznali boste različne diagnostične postopke ter se naučili, kateri testi so zanesljivi ter kdaj morate biti pozorni na morebitne pasti, ki lahko vodijo do lažno negativnih ali pozitivnih rezultatov testiranja na celiakijo.

   Predviden čas, potreben za branje sledečega gradiva, je 75 minut.


   Pregled vsebin in učnih ciljev Enote 1

   Self-Assessment Unit 1

   Lesson 1 - Celiac Disaese Definiton, Prevalence & Pathogenesis

   Lesson 2 The Celiac Iceberg Clinical Presentation and Symptoms

   Lesson 3 Diagnosing Celiac Disease

   • 2. Poglavje – Zdravljenje in sledenje bolnikov s celiakijo

    Welcome to Unit 2 Therapy & Monitoring of Celiac Disease


    Edini način zdravljenja celiakije je stroga in vseživljenjska dieta brez glutena. Ob njej se bodo simptomi olajšali ali v večini primerov popolnoma izzveneli, nivo protiteles se bo sčasoma normaliziral in črevo si bo opomoglo. 

    Gluten je prisoten v številnih običajnih živilih, zato je lahko prilagajanje na dieto po potrjeni diagnozi zahtevno. Dobro znanje o brezglutenski dieti in njenem vplivu na vsakdanje življenje sta zelo pomembna za preprečevanje prehranskih prekrškov in nenamernega zaužitja glutena.

    Z brezglutensko dieto so zadoščene vse potrebe po hranilih in prehranski dodatki običajno niso potrebni. Čeprav je brezglutenska dieta zdrava, zahteva bolj preudarno izbiro hrane kot normalna prehrana, še posebej ob prisotnosti pridruženih bolezni ali specifičnega življenjskega sloga.

    Poleg medicinskega vidika celiakije, vključno s kliničnim sledenjem in pridruženimi boleznimi, morajo zdravniki poznati tudi psihosocialne učinke bolezni na bolnika in njegovo družino. Dobra izobraženost in podpora s strani mentorjev, društva za celiakijo in drugih organizacij ter psihološka podpora so pomembni dejavniki, ki pomagajo pri premagovanju čustvenih težav po potrditvi diagnoze.  

    Predviden čas, potreben za pregled poglavja je 75 minut.


    Pregled vsebin in učnih ciljev Enote 2

    Self-Assessment Unit 2

    Lesson 1 The Gluten-free Diet What can Patient with Celiac Disease Eat?

    Lesson 2 Health Risks & Benefits of the Gluten-free Diet

    Lesson 3 Psychosocial Consequences

    Lesson 4 Monitoring of Celiac Disease