Themen dieses Kurses

  • Úvod

    Vítejte v modulu 

    „Management celiakie pro pacienty“


    Možná jste se k tomuto e-learningu dostali protože vám nebo vašemu dítěti byla diagnostikována celiakie a nebo proto, že vám váš příbuzný, kamarád nebo kolega řekl o své celiakii. Následující kapitoly tohoto e-modulu mají za cíl poskytnout vám nejdůležitější informace o celiakii, včetně její diagnostiky, léčby a dopadů na každodenní život. Čím více bude člověk o této nemoci vědět, tím snazší bude dodržování bezlepkové diety a její přijetí. Kromě toho je velmi důležité nespoléhat se pouze na zdravotnické pracovníky, ale aktivně se podílet na prevenci dlouhodobých zdravotních následků a monitorování průběhu celiakie. Vždy mějte na paměti: pokud budete dodržovat bezlepkovou dietu, můžete žít zdravý život!


    Toto video poskytuje první přehled témat, která budou podrobněji popsána v následujících jednotkách:

    Klikněte pro přehrání videa

         

         

      Užitečná rada: Toto video můžete také ukázat své rodině, přátelům a kolegům, když poprvé mluvíte o své celiakii. 
    Video může být také užitečné pro vysvětlení celiakie vašemu dítěti.
  • Oddíl 1 – Znalosti o celiakii

  • Oddíl 2 - Diagnostika celiakie

    Dieser Abschnitt
  • Oddíl 3 - Léčba celiakie

    Oddíl 3 - Léčba celiakie

    Jedinou dostupnou léčbou celiakie je přísná a celoživotní bezlepková dieta.  Na bezlepkové dietě dochází ve většině případů ke zlepšení příznaků, normalizují se hladiny protilátek i střevní sliznice.

    Vzhledem k tomu, že je lepek obsažen v široké škále běžně konzumovaných potravin, může být nezbytná úprava stravy po potvrzené diagnóze velmi náročná. Dobrá znalost bezlepkové diety a jejích dopadů v každodenním životě je nezbytným předpokladem, který nám umožňuje zamezit dietním chybám a neúmyselnému požití lepku. Součástí požadovaných vědomostí je znalost, jak označovat bezlepkové potraviny, pro jejich bezpečnou volbu.

    Bezlepková dieta umožňuje vyhovět všem nutričním požadavkům a většinou nevyžaduje užívání doplňků stravy. I když je bezlepková dieta obecně zdravá, je zapotřebí pečlivější výběr potravin než u normální stravy, zejména pokud jsou přítomna určitá přidružená onemocnění nebo omezení vyplývající z životního stylu. Riziko dificitu nebo nadbytku živin lze minimalizovat správným výběrem potravin.

    Test Your Knowledge!

    Lesson 1 - Gluten-Free Diet - What Can I Eat?

                                        Lesson 2 - How Do I Read Food Labels?

    Lesson 3 - How Healthy is the Glutenfree Diet?


    Quiz - Gluten-free ShoppingRequest to the Cook

    Přehled obsahu a vzdělávacích cílů 3

  • Oddíl 4 – Život s celiakií

    Oddíl 4 – Život s celiakií

    Po diagnostikování celiakie se může objevit mnoho různých emocí, od úlevy po hněv a frustraci. Diagnostika chronického onemocnění vyžaduje emoční přizpůsobení. U některých pacientů to může být jednodušší než u jiných. 

    V každém případě by diagnóza neměla převzít kontrolu nad životem pacienta. Proto každý potřebuje najít svůj osobní způsob řešení nové situace. Neexistuje žádná „univerzální strategie“, ale některé přístupy jsou obecně považovány za užitečné pro mnoho pacientů s celiakií: obeznámení se s celiakii, informování ostatních a zapojení se do podpůrných skupin, to jsou jen některé příklady.

    Z dlouhodobého hlediska je nutné pravidelně sledovat pacienty celiakii i související komorbidity a komplikace. To snižuje riziko dlouhodobých zdravotních komplikací a může zlepšit kvalitu života.

                                           Test your knowledge!

          Lesson 1 - Coping with the Diagnosis

                                       Lesson 2 - Support from a professional Celiac Network

     Lesson 3 - Managing & Monitoring Celiac Disease

              Myth or Reality?

    Přehled obsahu a vzdělávacích cílů 4