Téma ismertetése

 • Bevezetés

  Welcome to this Course!

  Az Európai Unióban  mintegy 5 millió coeliakiás ember élhet, ezzel a coeliakia (CeD) az egyik leggyakoribb krónikus betegség felnőttek és gyermekek körében egyaránt. Bár a betegség felderítésére rendelkezésre állnak megbízható és olcsó szerológiai markerek, mégis sok eset marad rejtve, és ezek a betegek szükségtelenül szenvednek a tünetektől és a hosszútávon jelentkező egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettség egyik oka, hogy a CeD igen különböző tünetekkel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik.

  Ha egy betegnél gondolnak a coeliakiára és követik a szakmai irányelveket, általában egyenes az út a diagnózishoz. Ugyanakkor fontos, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében ismerjék a buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.

  A coeliakia ma ismert egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és pszichés állapotát is.

  A tananyag segítségével részleteiben megismerhetik ezt a gyakori, táplálkozással összefüggő betegséget, hogy megtalálják a coeliakiás pácienseket, akiknek a gluténmentes diéta segíteni fog.

    Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease Unit 2 Therapy and Monitoring of Celiac Disease

   További információ:

  Technical Settings

  About Focus IN CD

  Conflict of Interest Statement

  Legal Notice and Disclaimer

  Privacy Policy

  Contact

     • Első fejezet – a coeliakia háttere, klinikai megjelenése és diagnózisa

   Welcome to Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease


   Az első fejezetben arról lesz szó, hogy milyen gyakori a coeliakia az átlagnépességben és a rizikócsoportokban. Tárgyaljuk a genetikai faktorok és a környezeti tényezők szerepét is a betegség kialakulásában.

   Részletezzük a coeliakia tüneteit, amelyek igen széles skálán jelenhetnek meg, és egy részük nem is emésztőrendszeri. Ezek ismerete fontos ahhoz, hogy tudják, kiket szükséges szűrni.

   Ismertetjük a diagnosztikus eszközöket, azok megbízhatóságát és esetleges hibáit, hogy elkerülhessék a fals pozitív és a fals negatív diagnózisokat is.

   Az egész anyag feldolgozása nagyjából 75 percet vesz igénybe.


   A fejezet tartalma és célkitűzései

   Self-Assessment Unit 1

   Lesson 1 - Celiac Disaese Definiton, Prevalence & Pathogenesis

   Lesson 2 The Celiac Iceberg Clinical Presentation and Symptoms

   Lesson 3 Diagnosing Celiac Disease

   • Második fejezet– A coeliakia kezelése és gondozása

    Welcome to Unit 2 Therapy & Monitoring of Celiac Disease


    A coeliakia egyetlen létező terápiája a szigorú, élethosszon át tartó gluténmentes diéta. Gluténmentes diétával a tünetek enyhülnek vagy a legtöbb esetben teljesen meg is szűnnek, az antitest szintek fokozatosan normalizálódnak és a vékonybél általában teljesen regenerálódik.

    Mivel a legtöbb, gyakran fogyasztott étel tartalmaz glutént, az  új étrend bevezetése nagy kihívást jelenthet a frissen diagnosztizált betegeknek. A gluténmentes diéta alapos és részletekbe menő megismerése nagyon fontos a coeliakiások hétköznapjait tekintve, hogy megelőzzék a diétahibákat és a véletlenszerű gluténfogyasztást.

    A gluténmentes diéta minden szükséges tápanyagot tartalmaz, ezért nincs is szükség speciális kiegészítésre. Ez a táplálkozás  ugyanúgy egészséges lehet, azonban az ételek sokkal gondosabb megválasztását igényli, mint az átlagos étrend, főleg ha társbetegségeket vagy egyéb életmódbeli korlátozásokat, változásokat is figyelembe kell venni.

    A coeliakia orvosi aspektusain kívül - ideértve a beteg követését és a társbetegségek kezelését - az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a betegek és családjuk pszichoszociális egészségére is. A jó betegoktatás, a betegtársak támogatása, a coeliakiával foglakozó szervezetek és/vagy a pszichológusi segítség is nagyon fontos szerepet játszik a diagnózist követő érzelmi nehézségek leküzdésében. 

    Az anyag áttanulmányozásához várhatóan 75 perc szükséges.


    A fejezet tartalma és célkitűzései

    Self-Assessment Unit 2

    Lesson 1 The Gluten-free Diet What can Patient with Celiac Disease Eat?

    Lesson 2 Health Risks & Benefits of the Gluten-free Diet

    Lesson 3 Psychosocial Consequences

    Lesson 4 Monitoring of Celiac Disease