Topic outline

 • Uvod

  Welcome to this Course!

  S 5 milijuna oboljelih unutar Europske Unije, celijakija je jedna od najčešćih kroničnih bolesti u djece i odraslih. Iako pouzdani serološki testovi omogućuju lako i jeftino testiranje, mnogo oboljelih ostaje neotkriveno nepotrebno pateći s tegobama koje bolest nosi uz rizik potencijalnih dugoročnih komplikacija. Jedan od razloga niske stope dijagnosticiranja celijakije jest taj što se celijakija može prezentirati vrlo različitim simptomima i stoga se naziva kliničkim kameleonom.

  Ako se oboljeli identificira i slijede se valjane smjernice, dijagnoza je obično jednostavna. Ipak, važno je poznavati zamke i nepouzdanosti testova kako bi se izbjegle pogreške u dijagnostici.

  Celijakija se liječi strogom doživotnom bezglutenskom prehranom koja je vrlo učinkovita, ali ima velik utjecaj na svakodnevni život oboljelog, njegove navike hranjenja i psihičko blagostanje.

  Pozivamo vas da naučite više o ovoj čestoj bolesti potaknutoj hranom u cilju da otkrijete oboljele koji će se uspješno liječiti bezglutenskom prehranom.

    Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease Unit 2 Therapy and Monitoring of Celiac Disease

    Opće informacije: 

  Technical Settings

  About Focus IN CD

  Conflict of Interest Statement

  Legal Notice and Disclaimer

  Privacy Policy

  Contact

     • 1. cjelina – Uvod, kliničke manifestacije

   Welcome to Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease


   U 1. cjelini doznat ćete kolika je prevalencija celijakije u općoj populaciji i rizičnim skupinama. Razumjet ćete utjecaj genetske predispozicije i potencijalnih čimbenika okoliša koji bi mogli biti uključeni u razvoj celijakije.

   Budući da se celijakija može prezentirati vrlo raznolikim simptomima koji nisu nužno vezani uz probavni sustav, važno je poznavati te simptome kako bi se prepoznali pacijenti koje treba testirati.

   Istražit ćete i različite dijagnostičke pristupe i naučiti koji su testovi pouzdani i gdje se nalaze zamke koje mogu dovesti do lažno negativnog ili pozitivnog rezultata testa.

   Vrijeme koje će vam biti potrebno za proučavanje materijala je 75 minuta.


   Pregled sadržaja i ciljeva učenja 1. cjeline

   Self-Assessment Unit 1

   Lesson 1 - Celiac Disaese Definiton, Prevalence & Pathogenesis

   Lesson 2 The Celiac Iceberg Clinical Presentation and Symptoms

   Lesson 3 Diagnosing Celiac Disease

   • 2. cjelina – Liječenje i praćenje celijakije

    Welcome to Unit 2 Therapy & Monitoring of Celiac Disease


    Jedino dostupno liječenje celijakije je stroga i doživotna bezglutenska prehrana. Na bezglutenskoj prehrani u većini slučajeva simptomi se ublažavaju ili čak potpuno nestaju, razina protutijela se postupno normalizira i sluznica se obično oporavlja.

    Kako se gluten nalazi u brojnim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, nužna prilagodba prehrane nakon postavljene dijagnoze može biti zahtjevna. Dobro poznavanje bezglutenske prehrane i njezinog utjecaja na svakodnevni život su neophodni kako bi se izbjegle pogreške u prehrani i nenamjerna konzumacija glutena.

    Sve prehrambene potrebe mogu biti ispunjene i bezglutenskom prehranom pa dodaci prehrani obično nisu potrebni. Iako općenito zdrava, bezglutenska prehrana zahtijeva pažljiviji izbor namirnica negoli uobičajena prehrana, poglavito ukoliko osoba boluje od drugih bolesti ili vodi poseban stil života.

    Osim medicinskih aspekata celijakije, uključujući redovite preglede i skrb o komorbiditetima, zdravstveni djelatnici trebaju biti svjesni da celijakija uzrokuje psihosocijalne probleme za oboljele i njihove obitelji. Dobra edukacija i podrška vršnjaka/mentorstva u organizacijama/društvima za celijakiju i/ili psihološka podrška su važni čimbenici pomoći u prevladavanju emocionalnih teškoća nakon postavljene dijagnoze.

    Procijenjeno vrijeme potrebno za savladavanje ovog materijala je 75 minuta.


    Pregled sadržaja i ciljeva učenja 2. cjeline

    Self-Assessment Unit 2

    Lesson 1 The Gluten-free Diet What can Patient with Celiac Disease Eat?

    Lesson 2 Health Risks & Benefits of the Gluten-free Diet

    Lesson 3 Psychosocial Consequences

    Lesson 4 Monitoring of Celiac Disease