Sonntag, 28. April 2024, 22:41
Website: Focus IN CD
Kurs: Constatări Celiace pentru Pacienți (Celiac Facts for Patients_2)
Glossar: Dictionary
S

Sprue refractar

În cazul în care simptomele sau semnele bolii celiace nu se remit sau reapar în timpul regimului strict fără gluten, specialiștii numesc această afecțiune sprue refractar.

Studii intervenționale

Studii în care participanții sunt alocați aleatoriu în grupuri ce primesc tratament predefinit, de exemplu diferite protocoale de introducere a glutenului. Participanții la studiu sunt monitorizați ulterior pe o perioadă lungă de timp, într-un mediu controlat. Aceste studii sunt efectuate pentru a verifica anumite ipoteze. Cu aceste studii, puteți confirma sau infirma o relație de tip cauză-efect. Toate aceste studii trebuie aprobate de către o comisie de etică, indiferent dacă este utilizată medicație sau nu.

T

Testare cutanată prick

O metodă de testare alergologică prin care tegumentul este înțepat cu ajutorul unui ac, la nivelul căruia se introduce o picătură de alergen diluat. Dacă apare o reacție tegumentară, înseamnă că organismul a reacționat alergic la alergenul testat.

TGA

Anticorpi împotriva transglutaminazei tisulare.

Transglutaminaza tisulară

Aceasta este o enzimă specială, reprezentativă prin prisma faptului că este un autoantigen în boala celiacă.

V

Vilozități

Proiecții mici, cu formă de degete, ce proemină la nivelul lumenului intestinului subțire. Vilozitățile cresc suprafața intestinală internă.

Vitiligo

Reprezintă o afecțiune a pielii caracterizată prin zone tegumentare fără pigment. Acest lucru înseamnă că aceste regiuni prezintă o culoare mai deschisă, comparativ cu culoarea normală a pielii acelei persoane. Cauza este necunoscută, dar se presupune că o afecțiune autoimună poate fi cauza. Nu există tratament disponibil.