Themen dieses Kurses

  • Întroducere

    Bine ați venit la Modulul
    "Constatări Celiace pentru pacienți"

    Probabil ați accesat acest modul electronic pentru că tu sau copilul tău a fost diagnosticat cu boală celiacă sau pentru că o rudă, un prieten sau un coleg ți-a spus despre starea sa. Următoarele capitol ale acestui modul electronic își propun să vă ofere cele mai importante informații despre boala celiacă, inclusiv diagnosticul, tratamentul și impactul asupra vieții de zi cu zi. Cu cât se știe mai multe despre boală, cu atât va fi mai ușor să urmezi dieta fără gluten și să o accepți. Mai mult decât atât, este foarte important nu numai să te bazezi pe profesioniștii din domeniul sănătății, ci să fii implicat activ atunci când vine vorba de prevenirea consecințelor pe termen lung asupra sănătății și de monitorizarea bolii celiace. Rețineți întotdeauna: atâta timp cât urmați dieta fără gluten, puteți trăi o viață sănătoasă!


    Acest videoclip vă oferă o primă prezentare generală a subiectelor care vor fi expuse mai detaliat în următoarele capitole:


          Apăsați aici pentru a viziona videoclipul

        

        

      Sugestie utilă: puteți arăta și acest videoclip familiei, prietenilor și colegilor dvs. atunci când vorbiți despre boala celiacă pentru prima dată. 
    Videoclipul poate fi util și pentru a explica copilului boala celiacă.
  • Capitolul 1 Să înțelegem Boala Celiacă

  • Capitolul 2 Diagnosticul Bolii Celiace

    Dieser Abschnitt
  • Capitolul 3 Tratamentul Bolii Celiace

    Bine ați venit la  Capitolul 3 - Tratamentul Bolii Celiace

    Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este o dietă strictă și fără gluten pe tot parcursul vieții. Sub dieta fără gluten, simptomele se vor îmbunătăți în majoritatea cazurilor, nivelurile de anticorpi se vor normaliza treptat, iar intestinul se va recupera în cea mai mare parte.

    Deoarece glutenul se conține într-o mare varietate de alimente consumate frecvent, ajustările dietetice necesare după un diagnostic confirmat pot fi provocatoare. Cunoașterea bună a dietei fără gluten și implicațiile acesteia asupra rutinelor zilnice sunt esențiale pentru a evita greșelile alimentare și ingestia involuntară de gluten. O parte din cunoștințele necesare este să știți cum trebuie etichetate alimentele fără gluten pentru a alege opțiuni sigure.

    Cu dieta fără gluten, toate cerințele de nutrienți pot fi îndeplinite, iar suplimentele alimentare nu sunt de obicei necesare. Deși, în general, sănătoasă, dieta fără gluten necesită o alegere alimentare mai bună în comparație cu o dietă normală, mai ales atunci când sunt prezente și anumite comorbidități sau alegeri ale stilului de viață. Riscul de deficiențe sau excese de nutrienți poate fi redus la minimum atunci când se fac alegeri considerabile în ceea ce privește alimentele.

    Test Your Knowledge!

    Lesson 1 - Gluten-Free Diet - What Can I Eat?

                                        Lesson 2 - How Do I Read Food Labels?

    Lesson 3 - How Healthy is the Glutenfree Diet?


    Quiz - Gluten-free ShoppingRequest to the Cook

    Prezentare generală a conținutului și a obiectivelor de învățare ale unității 3 

  • Capitolul 4 Viața cu Boala Celiacă

    Capitolul 4 - Viața cu Boala Celiacă

    După ce ai fost diagnosticat cu boala celiacă, pot apărea multe emoții diferite, de la ameliorare la furie și frustrare. A fi diagnosticat cu o boală cronică necesită ajustare emoțională. Pentru unii pacienți, acest lucru ar putea fi mai ușor decât pentru alții.

    În orice caz, diagnosticul nu ar trebui să preia controlul asupra vieții pacientului. Prin urmare, fiecare trebuie să-și găsească modalitatea personală de a face față noii situații. Nu există o strategie „unică pentru toți”, dar unele comportamente sunt în general considerate mecanisme utile pentru mulți pacienți celiaci: învățarea despre boala celiacă, comunicarea altora și aderarea la grupuri de sprijin sunt doar câteva exemple.

    Pe termen lung, este necesară monitorizarea regulată a bolii celiace, precum și a comorbidităților și complicațiilor asociate. Acest lucru reduce riscul de complicații de sănătate pe termen lung și poate îmbunătăți calitatea vieții.

                                           Test your knowledge!

          Lesson 1 - Coping with the Diagnosis

                                       Lesson 2 - Support from a professional Celiac Network

     Lesson 3 - Managing & Monitoring Celiac Disease

              Myth or Reality?

    Prezentare generală a conținutului și a obiectivelor de învățare ale unității 4