Freitag, 26. April 2024, 02:57
Website: Focus IN CD
Kurs: Fakta o celiakii pro pacienty (Celiac Facts for Patients_1)
Glossar: Slovník
M

Maltodextriny

Typ cukru, který se používá jako přísada do potravin. Maltodextrin je snadno stravitelný, vstřebává se stejně rychle jako glukóza a může být buď středně sladký nebo téměř bez chuti. Běžně se používá k výrobě nealkoholických nápojů a cukrovinek. Lze jej také najít jako přísadu do řady dalších zpracovaných potravin.

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom je skupina stavů - zvýšený krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi, přebytečný tělesný tuk kolem pasu a abnormální hladiny cholesterolu nebo triglyceridů - které se vyskytují společně, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody a cukrovky.

Migréna

Pravidelné záchvaty středně silné až silné bolesti hlavy, často doprovázené nevolností, zvracením, závratěmi a citlivostí na světlo a zvuk.

Mikroživiny

Živiny, které jsou potřebné pouze v malém množství (méně než 100 mg denně). Neposkytují energii, ale jsou důležité pro různé tělesné funkce. Skupina mikroživin zahrnuje vitamíny, některé minerály a stopové prvky. Naproti tomu jsou makroživiny, které jsou vyžadovány ve větším množství. Zahrnují tuky, bílkoviny a sacharidy a lze je použít k výrobě energie.

Minerály

Minerál, z hlediska výživy, je anorganická sloučenina, která je v malém množství potřebná pro regulaci procesů a zdraví vašeho těla. Existují dvě základní třídy. Existují makro minerály, minerály, které tělo potřebuje v relativně velkém množství, větší než stopové minerály, které tělo potřebuje v relativně malém množství. Mezi různé typy makro minerálů patří vápník, sodík a draslík. Příklady stopových minerálů jsou železo, fluorid a jód.

Monozygotické dvojče

Dvojčata, která se vyvíjejí z jednoho vajíčka. Další termín je „jednovaječná dvojčata“.

Myokarditida

Zánět srdečního svalu.

N

Nenasycený tuk

Druh tuku, který je při pokojové teplotě tekutý a je rostlinného původu, například olivový, arašídový, kukuřičný, bavlníkový, slunečnicový, světlicový nebo sojový olej. Nenasycené tuky jsou zdravější než tuky nasycené.

Nízká porodní váha

Je definována Světovou zdravotnickou organizací jako porodní hmotnost novorozence 2 499 g nebo méně, bez ohledu na gestační věk.

O

Onemocnění srdce

Onemocnění srdce popisuje řadu stavů, které postihuje vaše srdce, včetně onemocnění krevních cév, jako je ischemická choroba srdeční; problémy se srdečním rytmem (arytmie); a vrozené srdeční vady, mimo jiné.