Montag, 29. April 2024, 14:07
Website: Focus IN CD
Kurs: Fakta o celiakii pro pacienty (Celiac Facts for Patients_1)
Glossar: Slovník
D

Downův syndrom

Syndrom daný chromozomální odchylkou/abnormalitou, kdy existují tři kopie chromozomu 21 místo dvou. Vyznačuje se určitým stupněm mentálního postižení, malou postavou, nízkým svalovým tonusem s charakteristickými fyzickými rysy (plochá tvář, šikmé oči, malá ústa s vyčnívajícím jazykem atd.).

Duodenum

První část tenkého střeva, důležitá pro vstřebávání různých živin.

dvojitě zaslepené placebo

Klinická studie nebo test zahrnující lidské účastníky, kdy se testuje určitá léčba nebo intervence ve srovnání s placebem. Aby se zabránilo subjektivní interpretaci, výzkumník ani účastník studie nevědí, kdo dostává jakou léčbu. Poté, co jsou shromážděny všechny údaje a byly dokončeny analýzy dat, provede se odstranění zaslepení v jednotlivých skupinách, aby se zjistilo, která léčba byla účinnější.

E

EMA

Protilátky proti endomysiu.

EMA-IgA

Protilátky (= imunoglobuliny) třídy IgA proti tkáňové transglutamináze; jedná se o krevní marker, který je specifický pro celiakii a snadno se analyzuje, proto by měl být prvním diagnostickým krokem v testování celiakie.

Endomysium

Znamená „uvnitř svalu“ a je to vrstva pojivové tkáně, která obklopuje každou jednotlivou svalovou buňku.

Endoskopie

Lékařská procedura používající endoskop, který je osvětlený optickým, obvykle štíhlým a trubicovým nástrojem, k nahlédnutí hluboko do různých oblastí těla, např. do břicha.

Enzym

Různé typy enzymů mají v našem těle různé funkce, např. některé fungují jako drobné nůžky, které dále rozkládají složky potravy nebo upravují určité molekuly.

ESPGHAN

European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition

Exokrinní

Sekrece tělních žláz na vnější povrchy, které jsou v kontaktu s prostředím, např. pot, který je vytvářen žlázami v kůži nebo trávicími šťávami, které jsou produkovány slinivkou břišní a uvolňovány do střev za účelem rozložení složek potravy.