Dienstag, 30. April 2024, 10:30
Website: Focus IN CD
Kurs: Poznam celiakijo - Spletni tečaj za zdravnike in druge zdravstvene delavce (Poznam celiakijo - za zdravnike in druge zdravstvene delavce)
Glossar: Glossary
E

endomizij

Pomeni „znotraj mišice“ in predstavlja vezivno tkivo, ki obdaja posamične mišične celice.

ESPGHAN

Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano

F

FODMAP

Predstavniki kratkoverižnih ogljikovih hidratov, ki se slabše absorbirajo v tankem črevesu. Namesto tega neprebavljeni pridejo v debelo črevo, kjer jih prebavijo črevesne bakterije. Hrana bogata s FODMAP so žita (pšenica, ječmen, rž), zelenjava (pesa, komarček, grah), stročnice, mlečni izdelki in mnogo vrst sadja. Z dieto z nizko vsebnostjo FODMAP ne smemo začeti sami brez poprejšnjega posveta z zdravnikom ali dietetikom.

Folat

Znan tudi kot folna kislina in vitamin B9. Pripada skupini vitaminov B.

G

gliadin

Ena od komponent glutena.

Glikemični indeks

Glikemični indeks (GI) relativno uvršča ogljikove hidrate v živilih glede na to, kako vplivajo na raven sladkorja v krvi.

Glukozni sirup

Glukozni sirup je narejen iz škroba. Uporablja se za sladkanje hrane, za mehčanje teksture hrane in dodajanje volumna. Je brez glutena, neodvisno od tega iz česa je narejen.

gosta hrana

Katerakoli trdna snov (v nasprotju s tekočino), ki je uporabljena kot vir prehrane. Termin je pogosto uporabljan pri dojenčkih ob prehodu na mešano hrano. Sem sodi vsa hrana, razen materinega mleka ali mlečne formule.

H

HBA1c

HBA1c je krvni test, ki predstavlja povprečno raven glukoze v krvi v razponu nekaj mesecev. Uporablja se kot presejalni in diagnostični test za prediabetes in diabetes.

Herpetiformni dermatitis Duhring

Hud, srbeč izpuščaj, ki je povezan s celiakijo.