Themen dieses Kurses

  • Introducere

    Bun venit la cursul online
    "Noțiuni despre Boala Celiacă pentru pacienți"

    Probabil că ați accesat acest curs deoarece dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați/a fost diagnosticat cu boala celiacă sau pentru că o rudă, un prieten sau un coleg v-a mărturisit despre afecțiunea sa. Următoarele capitole ale acestui modul au ca scop să vă ofere cele mai importante informații despre boala celiacă, inclusiv referitor la diagnosticare, tratament și impactul asupra vieții de zi cu zi. Cu cât veți înțelege mai bine boala, cu atât veți urma și accepta mai ușor regimul fără gluten. În plus, este foarte important nu numai să vă bazați pe personalul medical calificat, cât și să vă implicați activ în ceea ce privește prevenția complicațiilor bolii pe termen lung și monitorizarea bolii celiace. Țineți cont mereu: atâta timp cât urmați dieta fără gluten, puteți trăi o viață sănătoasă!


    Acest videoclip vă oferă o primă prezentare generală asupra subiectelor ce urmează a fi discutate în detaliu în următoarele capitole:

        

        

    Sfat util: puteți arăta acest video familiei, prietenilor sau colegilor atunci când le vorbiți prima oară despre boala celiacă.
    Acesta poate fi util și pentru a-i explica copilului dvs boala celiacă.
  • Capitolul 1 Înțelegerea Bolii Celiace

  • Capitolul 2 Diagnosticarea Bolii Celiace

    Dieser Abschnitt
  • Capitolul 3 Tratamentul Bolii Celiace

    Capitolul 3 – Tratamentul Bolii Celiace

    Singurul tratament disponibil al bolii celiace este regimul fără gluten. Urmând această dietă, simptomatologia se va ameliora în marea majoritate a cazurilor, nivelul anticorpilor se va normaliza treptat, iar mucoasa intestinală se va reface în mare parte.

    Având în vedere faptul că glutenul este conținut de o varietate largă de alimente consumate frecvent, este foarte dificil a efectua schimbările necesare în dietă, după un diagnostic pozitiv. Cunoştinţele solide în privinţa regimului fără gluten și implicațiile acestuia în viaţa cotidiană sunt extrem de importante pentru evitarea greșelilor dietetice și a ingestiei involuntare de gluten. O parte din cunoștințele necesare se referă la clasificarea alimentelor fără gluten, pentru a putea alege variantele sigure.

    Toate cerințele nutriționale pot fi acoperite în cadrul dietei fără gluten și, de regulă, nu sunt necesare suplimente alimentare. Deși în general sănătos, regimul fără gluten necesită alegeri alimentare mai atente decât într-o dietă normală, mai ales atunci când sunt prezente anumite comorbidități sau opţiuni legate de stilul de viață. Riscul de a dezvolta deficiențe nutriționale sau excese poate fi minimizat, atunci alegerile alimentare sunt făcute cu grijă.

    Test Your Knowledge!

    Lesson 1 - Gluten-Free Diet - What Can I Eat?

                                        Lesson 2 - How Do I Read Food Labels?

    Lesson 3 - How Healthy is the Glutenfree Diet?


    Quiz - Gluten-free ShoppingRequest to the Cook

    Prezentare generală a conținutului și a obiectivelor de învățare ale Capitolului 3 

  • Capitolul 4 Viața cu boala celiacă

    Capitolul 4 – Viața cu boala celiacă

    După diagnosticarea cu boala celiacă, se pot manifesta mai multe tipuri de emoții, de la ușurare până la furie și frustrare. Primirea diagnosticului de boală cronică necesită adaptare din punct de vedere emoțional, pentru unii pacienți fiind mai ușor decât pentru alții. 

    În orice caz, diagnosticul nu ar trebui să preia controlul asupra vieții pacientului. Așadar, fiecare trebuie să găsească modalitatea personală de a face față noii situații. Nu există o strategie universal valabilă în ceea ce privește acest aspect, însă anumite tipuri de comportamente sunt considerate, în general, ca fiind mecanisme utile pentru mulți pacienți cu boala celiacă: documentarea despre această afecțiune, împărtășirea experienței și aderarea la grupuri de sprijin. 

    Pe termen lung, este necesară monitorizarea regulată a bolii celiace, precum și a comorbidităților și a complicațiilor asociate. În acest mod, se reduce riscul de a dezvolta complicații cronice și se poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

                                           Test your knowledge!

          Lesson 1 - Coping with the Diagnosis

                                       Lesson 2 - Support from a professional Celiac Network

     Lesson 3 - Managing & Monitoring Celiac Disease

              Myth or Reality?

    Prezentare generală a conținutului și a obiectivelor de învățare ale Capitolului 4