Themen dieses Kurses

  • Introducere

    Welcome to this Course!

    Cu 5 milioane de persoane afectate în Uniunea Europeană, boala celiacă (BC) este una dintre cele mai frecvente boli cronice la copii și adulți. Deși markerii serologici fiabili permit o testare ușoară și ieftină, mulți pacienți rămân nedepistați și suferă inutil de simptome și de potențiale consecințe pe termen lung asupra sănătății. Unul dintre motivele ratei scăzute de diagnosticare este faptul că BC se poate prezenta cu o mare varietate de simptome și, prin urmare, este denumită un cameleon clinic.

    Dacă se identifică un pacient şi se urmează ghidurile, diagnosticul este de obicei simplu.  Cu toate acestea, este important să se cunoască capcanele și testele nesigure pentru a preveni un diagnostic greșit.

    Tratamentul pentru BC este dieta strictă și pe toată durata vieții fără gluten, care este foarte eficientă, dar are, de asemenea, un impact major asupra vieții de zi cu zi a pacientului, a obiceiurilor alimentare și a bunăstării psihologice.

    Vă invităm să aflați mai multe despre această boală frecventă indusă de alimente, pentru a identifica pacienții celiaci care vor beneficia de o dietă fără gluten.

      Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease Unit 2 Therapy and Monitoring of Celiac Disease

      Mai multe informații: 

    Technical Settings

    About Focus IN CD

    Conflict of Interest Statement

    Legal Notice and Disclaimer

    Privacy Policy

    Contact

     




    • Capitolul 1 Fundalul, Manifestările clinice și Diagnosticul Bolii Celiace

      Welcome to Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease


      În cadrul Capitolului 1 vom învăța despre prevalența BC în cadrul populației generale și în grupurile de risc.Veţi înțelege impactul predispoziției genetice și potențialii factori de mediu care ar putea fi implicați în apariția BC.

      Întrucât BC poate prezenta o varietate imensă de simptome care nu sunt limitate doar la tractul gastrointetinal, este important să cunoaștem aceste simptome pentru a identifica pacienții care ar trebui testați. 

      De asemenea, vom explora diferite abordări ale diagnosticului diferențial și vom învăța care sunt testele pe care ne putem baza și când trebuie să fim atenți la capcanele care ar putea conduce la diagnosticarea fals negativă sau fals pozitivă a BC. 

      Durata probabilă de care cititorul are nevoie pentru a parcurge materialul este de 75 de minute. 


      Vedeți aici conținutul și scopurile Capitolului 1

      Self-Assessment Unit 1

      Lesson 1 - Celiac Disaese Definiton, Prevalence & Pathogenesis

      Lesson 2 The Celiac Iceberg Clinical Presentation and Symptoms

      Lesson 3 Diagnosing Celiac Disease

      • Capitolul 2 Terapia și monitorizarea bolii celiace

        Welcome to Unit 2 Therapy & Monitoring of Celiac Disease


        Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este o dietă strictă și pe viață fără gluten. Cu o dietă fără gluten, simptomele se vor ameliora sau chiar vor dispărea complet în majoritatea cazurilor, nivelul anticorpilor se va normaliza treptat, iar intestinal de cele mai multe ori se va reface.

        Deoarece glutenul este conținut într-o mare varietate de alimente consumate în mod obișnuit, ajustările dietetice necesare după un diagnostic confirmat pot fi o provocare. O bună cunoaștere a dietei fără gluten și a implicațiilor acesteia asupra vieții de zi cu zi sunt esențiale pentru a evita greșelile alimentare și ingerarea involuntară de gluten.

        Cu o dietă fără gluten, toate cerințele nutritive pot fi satisfăcute, iar suplimentele alimentare nu sunt de obicei necesare. Deși este în general sănătoasă, dieta fără gluten necesită alegeri alimentare mai atente decât o dietă normală, mai ales atunci când sunt prezente și anumite comorbidități sau alegeri legate de stilul de viață.

        Pe lângă aspectele medicale ale bolii celiace de care trebuie să se ocupe profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv întâlnirile de urmărire și comorbiditățile, aceştia ar trebui să fie conștienți şi de efectele psihosociale pe care boala celiacă le poate avea asupra pacienților și familiilor acestora. O bună educație și un sprijin de la alţi pacienţi/mentorat din partea societăților/organizațiilor de celiaci și/sau aportul psihologic sunt factori importanți care pot ajuta la depășirea dificultăților emoționale după diagnosticare. 

        Durata probabilă de care cititorul va avea nevoie pentru a parcurge acest material este de 75 de minute.


        Vedeți aici conținutul și scopurile Capitolului 2

        Self-Assessment Unit 2

        Lesson 1 The Gluten-free Diet What can Patient with Celiac Disease Eat?

        Lesson 2 Health Risks & Benefits of the Gluten-free Diet

        Lesson 3 Psychosocial Consequences

        Lesson 4 Monitoring of Celiac Disease