Topic outline

 • Uvod

  Dobrodošli! 
  "Obravnava celiakije" - za bolnike

  Ta modul sestavljajo štiri poglavja, ki jih lahko predelate v poljubnem vrstnem redu. Za najboljše razumevanje teme priporočamo pregled poglavij po predlaganem vrstnem redu.

  Morda ste pristopili k temu e-izobraževanju, ker so diagnozo celiakija potrdili vam, vašemu otroku, bližnjemu sorodniku prijatelju ali sodelavcu. Poglavja v tem modulu vam nudijo najpomembnejše podatke o celiakiji, vključno z diagnostiko, zdravljenjem in vplivi na vsakodnevno življenje. Boljša informiranost o bolezni vodi v uspešnejše uvajanje in izvajanje brezglutenske diete. Za preprečevanje dolgoročnih posledic in za nadzor nad boleznijo je nezadostno, če se bolnik zanaša zgolj na zdravstveno osebje. Bolnik bi naj aktivno sodeloval pri zagotavljanju ustrezne diete. Vedno imejte v mislih: dokler se izvaja stroga dieta brez glutena, lahko bolnik s celiakijo živi zdravo življenje!


  Ta video posnetek vam nudi pregled tem, ki bodo natančneje predstavljene v sledečih poglavjih: 

      
      
  Uporaben namig: pokažite ta videoposnetek vaši družini, prijateljem, sodelavcem, ko se prvič pogovarjate o vaši celiakiji.

  Začnimo

  Unit 1 - Understanding Celiac Disease

                              2. Poglavju Diagnosticiranje celiakije

  Unit 3 - Treatment of Celiac Disease

                   Unit4 - Living with Celiac Disease    

  Prosim klikni tukaj za pregled celotnega modula

  • 1. Poglavje - Razumevanje celiakije

   1. Poglavje - Razumevanje celiakije

   Ali veste kaj je gluten in zakaj je tako pogost v naši prehrani?
   Zakaj gluten povzroča celiakijo?
   Koliko ljudi ima celiakijo?
   Kaj so razlogi, da nekateri ljudje zbolijo za celiakijo in drugi ne, čeprav vsi uživajo gluten?

   In zakaj je brezglutenska dieta še vedno edini, vendar zelo učinkovit način zdravljenja?

   Odgovori na takšna in še veliko več vprašanj bodo predstavljeni v prvem poglavju. Če ste komaj začeli spoznavati celiakijo, se boste tukaj naučili osnov. Če pa celiakijo že zelo dobro poznate, boste lahko izvedeli nekaj zanimivih dodatnih informacij, da boste še bolje razumeli celotno zgodbo in razmerje med glutenom, geni in imunskim sistemom. Pritisnite na spodnje povezave in sami raziščite lekcije in testirajte svoje znanje. Dostopate lahko do vseh lekcij od začetka ali izberete tiste, ki so vam zanimive.

    In sedaj… začnite!

   Test Your Knowledge

           Lesson 1 - Celiac Disease - The Basics

   Lesson 2 - Why Do Some People Get Celiac Disease

           Lesson 3 - What Happens in the Gut?

   Lesson 4 - The Different Faces of Celiac Disease

   Test Your NEW Knowledge

   Pregled vsebin in učnih ciljev Enote 1

   Pojdi na...

   Link to Unit 2

   Link to Unit 3

   Link to Unit 4

   • 2. Poglavje - Diagnosticiranje celiakije

    2. Poglavje - Diagnosticiranje celiakije

    Za pravilno diagnosticiranje celiakije so potrebne različne preiskave. Ker ima lahko vsaka preiskava tudi kakšno pomanjkljivost, je postavljanje pravilne diagnoze včasih zapleteno.

    Kadar je postavljen sum na celiakijo, se testiranje običajno prične z odvzemom krvi. Kadar analiza krvi nakazuje možnost celiakije, je tak sum potrebno potrditi z endoskopskimi preiskavami zgornjih prebavil z biopsijo sluznice tankega črevesa. Na ta način si lahko zdravnik ogleda želodec in začetni del tankega črevesa. Med preiskavo lahko odvzame majhne vzorce sluznice, ki jih potem natančno pregleda z mikroskopom. S to preiskavo lahko zdravnik ugotovi, ali je prišlo do sprememb črevesne sluznice, ki so značilne za celiakijo. Druge preiskave je potrebno izvesti le v posebnih primerih. Pri odraslih s težavami s strani prebavil je lahko prvi korak endoskopski pregled zgornjih prebavil z biopsijo. Če mikroskopski pregled vzorcev kaže na celiakijo, mora biti diagnoza potrjena s preiskavami krvi. Pri otrocih in mladostnikih s sumom na celiakijo je možno postaviti diagnozo tudi brez endoskopije in biopsije sluznice tankega črevesa, vendar morajo biti za to izpolnjeni natančno določeni pogoji.

    Včasih vsi simptomi kažejo na prisotnost celiakije, rezultati preiskav pa so negativni. Tudi v teh primerih je možno, da sta vzrok za težave pšenica ali gluten, vendar ne gre za celiakijo. Tudi v teh primerih mora preobčutljivost potrditi ali izključiti izkušen zdravnik.  

    Test Your Knowledge

    Lesson 1 - How Does the Physician Test for Celiac Disease?

    Unit 1 - Understanding Celiac Disease

    Proceed to Unit 2

    Proceed to Unit 4

    • 3. Poglavje - Zdravljenje celiakije

     3. Poglavje - Zdravljenje celiakije

     Edini način zdravljenja celiakije je stroga in vseživljenjska dieta brez glutena. Ob brezglutenski dieti bodo simptomi v večini primerov izzveneli, raven protiteles se bo postopoma normalizirala in črevo si bo opomoglo. 

     Ker je gluten prisoten v številnih živilih, lahko predstavljajo dietni ukrepi, ki so potrebni po postavitvi diagnoze, velik izziv. Dobro poznavanje brezglutenske prehrane in njenega vpliva na dnevno rutino so izrednega pomena za preprečevanje dietnih prekrškov in nehotenega uživanja glutena. Da lahko izberemo varno hrano, je pomembno vedeti, kako morajo biti izdelki brez glutena označeni. 

     Z brezglutensko dieto lahko zadostimo vsem potrebam po hranilih in prehranska dopolnila navadno niso potrebna. Čeprav je brezglutenska dieta zdrava, zahteva bolj pozorno izbiro živil kot običajna prehrana, posebej ob prisotnosti drugih bolezni ali ob posebnem življenjskem slogu. Tveganje za pomanjkanje ali presežek hranil je ob preudarni izbiri prehrane minimalno. 

     Test Your Knowledge!

     Lesson 1 - Gluten-Free Diet - What Can I Eat?

     Lesson 2 - How Do I Read Food Labels?

     Lesson 3 - How Healthy is the Glutenfree Diet?

     Quiz - Gluten-free ShoppingRequest to the Cook

     Pregled vsebin in učnih ciljev Enote 3

     Pojdi na...

     Unit 1 - Understanding Celiac Disease

     Unit 2 - Diagnosing Celiac Disease

     Unit 4 - Living with Celiac Disease

     • 4. Poglavje - Življenje s celiakijo

      4. Poglavje - Življenje s celiakijo

      Ob postavljeni diagnozi celiakija, se preplete vrsta različnih čustev od olajšanja, do jeze in razočaranja. Diagnoza kronične bolezni zahteva čustveno prilagoditev, ki je za nekatere bolnike lažja, kot za druge.

      Na novo postavljena diagnoza celiakija nikakor ne sme prevzeti nadzora nad življenjem bolnika. Vsak mora zase poiskati način, kako se soočiti z novo situacijo. Ne obstaja čudežni recept za vse, vendar pomaga, če se z boleznijo seznanite, prav tako z boleznijo seznanite bližnje in se priključite podpornim skupinami, kot je društvo za celiakijo. 

      Dolgoročno je potrebno redno spremljati celiakijo in z njo povezane bolezni ter zaplete. S tem zmanjšujemo tveganje za dolgoročne zdravstvene zaplete in lahko izboljšamo kvaliteto življenja. 

                                   Test Your Knowledge!

      Lekcija 1

      Lesson 3 - Support From a Professional Celiac Network

      Lesson 3 - Managing & Monitoring Celiac Disease
      Quiz - Myth or Reality?

      Unit 1 - Understanding Celiac Disease

      Unit 2 - Diagnosing Celiac Disease

      Unit 3 - Treatment of Celiac Disease