Montag, 29. April 2024, 16:42
Website: Focus IN CD
Kurs: Noțiuni despre Boala Celiacă pentru pacienți (Noțiuni despre Boala Celiacă pentru pacienți)
Glossar: Dicționar
P

Placebo în dublu orb

O testare clinică ce implică participanți umani ai unui tratament sau intervenții specifice, în comparație cu un placebo. Pentru a evita orice interpretare subiectivă, atât cei ce conduc studiul, cât și participanții, nu au habar cine primește tratamentul. După ce s-au colectat toate datele și s-au efectuat toate analizele, se află cum a fost realizată împărțirea grupurilor, pentru a vedea care tratament a fost mai eficient.

ppm

Este echivalentul unității mg/kg.

Proteina

Unul dintre cei trei macronutrienți folosiți ca surse de energie (calorii) de către organismul nostru. Proteinele sunt compuși organici complecși alcătuiți din lanțuri de aminoacizi.

Psoriazis

Este o afecțiune autoimună caracterizată prin existența unor zone eritematoase, pruriginoase și solzoase la nivelul pielii. Aceste zone pot acoperi doar anumite părți sau chiar tot corpul. Este considerată o afecțiune genetică declanșată de anumiți factori de mediu, de ex. medicație sau stres. Nu există tratament disponibil, dar simptomele pot fi controlate.

R

Rahitism

Scăderea densității osoase la copii, de regulă, din cauza deficitului de vitamină D. Poate cauza fracturi osoase și deformări ale oaselor, spre exemplu picioarele în paranteză.

Remisie

Perioadă de timp în care semnele/simptomele bolii se diminuează.

Rotavirus

Virus ce determină diaree, mai ales la sugari.

S

Sedare

Atunci când un medicament cu proprietăți anestezice este injectat pentru a calma sau adormi un pacient.

Sindromul Down

Afecțiune cauzată de o anomalie cromozomială în care există trei copii ale cromozomului 21, în loc de două. Este caracterizată printr-un anumit grad de retard cognitiv, hipostatură, hipotonie musculară, plus câteva caracteristici fizice (față turtită, ochi orientați oblic, gură mică cu protruzia limbii etc).

Sindromul intestinului iritabil

O afecțiune gastrointestinală frecventă ce implică motilitate anormală și simptomatologie intestinală (hipersensibilitate viscerală), caracterizată prin durere/disconfort abdominal, balonare, flatulență, scaune cu mucus și manifestări neregulate de tip diaree sau constipație sau alternanța acestora.