Themen dieses Kurses

  • Întroducere

    Welcome to this Course!

    Cu 5 milioane de persoane afectate în Uniunea Europeană, boala celiacă (BC) este una dintre cele mai frecvente boli cronice la copii și adulți. Deși markerii serologici fiabili permit testarea ușoară și ieftină, mulți pacienți rămân nedetectați și suferă în mod inutil de simptome și potențiale consecințe pe termen lung asupra sănătății. Unul dintre motivele pentru rata scăzută de diagnosticare este că BC poate prezenta o mare varietate de simptome și, prin urmare, este numit cameleon clinic.

    Dacă un pacient este identificat și sunt respectate liniile directoare, diagnosticul este de obicei simplu. Cu toate acestea, este important să știți despre capcanele și testele nesigure pentru a preveni diagnosticarea greșită.

    Tratamentul pentru BC este o dietă strictă și fără gluten pe toată durata vieții, care este foarte eficientă, dar are și un impact major asupra vieții de zi cu zi a pacientului, a obiceiurilor alimentare și a bunăstării psihologice.

    Vă invităm să aflați mai multe despre această boală indusă de alimente pentru a identifica pacienții celiaci care vor beneficia de o dietă fără gluten.

      Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease Unit 2 Therapy and Monitoring of Celiac Disease

      Further information: 

    Technical Settings

    About Focus IN CD

    Conflict of Interest Statement

    Legal Notice and Disclaimer

    Privacy Policy

    Contact

     




    • Capitolul 1 - Întroducere, Manifestări clinice și Diagnosticul Bolii Celiace

      Welcome to Unit 1 Background, Clinical Manifestation & Diagnosis of Celiac Disease


      În Capitolul 1 veți afla despre prevalența bolii celiace în populația generală și în grupurile de risc. Veți înțelege impactul predispoziției genetice și a potențialilor factori de mediu care ar putea fi implicați în dezvoltarea bolii celiace.

      Deoarece boala celiacă poate prezenta o mare varietate de simptome care nu sunt limitate la tractul gastro-intestinal, este important să cunoașteți aceste simptome pentru a identifica pacienții care ar trebui testați. 

      Desigur, veți explora, de asemenea, diferite abordări de diagnostic și veți afla care teste sunt fiabile și când trebuie să fiți conștienți de capcanele care pot duce atât la un diagnostic fals negativ, fie pozitiv a bolii celiace. 

      Durata probabilă de care cititorul va trebui să se angajeze cu materialul este de 75 de minute. 


      Vizualizați aici conținutul și obiectivele de învățare ale unității 1

      Self-Assessment Unit 1

      Lesson 1 - Celiac Disaese Definiton, Prevalence & Pathogenesis

      Lesson 2 The Celiac Iceberg Clinical Presentation and Symptoms

      Lesson 3 Diagnosing Celiac Disease

      • Capitolul 2 - Terapie și monitorizare a Bolii Celiace

        Welcome to Unit 2 Therapy & Monitoring of Celiac Disease


        Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este o dietă strictă și fără gluten pe tot parcursul vieții. Pe o dietă fără gluten, simptomele se vor îmbunătăți sau chiar se vor rezolva complet în majoritatea cazurilor, nivelurile de anticorpi se vor normaliza treptat și intestinul se va recupera de obicei.

        Deoarece glutenul este conținut într-o mare varietate de alimente consumate frecvent, ajustările dietetice necesare după un diagnostic confirmat pot fi provocatoare. Cunoașterea bună despre dieta fără gluten și implicațiile sale asupra vieții de zi cu zi sunt esențiale pentru a evita greșelile alimentare și ingestia involuntară de gluten.

        Cu dieta fără gluten, toate cerințele de nutrienți pot fi îndeplinite și suplimentele alimentare nu sunt de obicei necesare. Deși, în general, sănătoasă, dieta fără gluten necesită alegeri alimentare mai atente decât o dietă normală, mai ales atunci când sunt prezente și anumite comorbidități sau opțiuni de stil de viață.

        Pe lângă aspectele medicale ale bolii celiace, inclusiv examinări ulterioare și comorbidități, medicii trebuie șă fie conștienți de efectele psihosociale pe care boala celiacă le poate avea asupra pacienților și familiilor acestora. O bună educație și sprijin / mentorat de la egal la egal din partea societăților de BC /support psihologic sunt factori importanți care sprijină starea emoțională a pacientul după stabilirea diagnosticului. 

        Durata probabilă de care cititorul va trebui să se angajeze cu materialul este de 75 de minute.


        Vizualizați aici conținutul și obiectivele de învățare ale unității 2

        Self-Assessment Unit 2

        Lesson 1 The Gluten-free Diet What can Patient with Celiac Disease Eat?

        Lesson 2 Health Risks & Benefits of the Gluten-free Diet

        Lesson 3 Psychosocial Consequences

        Lesson 4 Monitoring of Celiac Disease