Freitag, 17. Mai 2024, 07:57
Website: Focus IN CD
Kurs: Nadziranje celijakije (Nadziranje celijakije)
Glossar: Rječnik
D

debelo crijevo

Poznat i kao kolon; to je posljednji dio probavne cijevi. Ima ulogu u apsorpciji vode i pohranjivanju ostataka probavljene hrane u obliko stolice (fecesa).

Dekstroza

Dektroza je jednostavni šećer kemijski identičan glukozi koju određujemo u krvi.

Dermatitis herpetiformis Duhring

Težak, svrbljiv osip vezan uz celijakiju.

DGP

Protutijela protiv deaminiranih glijadinskih peptida koja su dio glutena. "Deaminiran" znači da je vlastiti enzim tkivna transglutaminaza već kemijski promijenio originalnu glijadinsku strukturu.

Dijelovi milijuna

Odgovaraju jedinici mg/kg.

Downov sindrom

Stanje uzrokovano nenormalnim brojem kromosoma na način da umjesto dvije, postoje tri kopije 21. kromosoma. Obilježeno je intelektualnim oštećenjem različitog stupnja, niskim rastom, oslabljenim mišićnim tonusom i karakterističnim tjelesnim obilježjima (ravno lice, ukošene oči, mala usta s velikim jezikom, itd.).

dvanaesnik

Prvi dio tankog crijeva, važan u apsorpciji hranjivih tvari.

dvoojajčani blizanci

Blizanci koji se razvijaju iz dvije jajne stanice. Drugi naziv je "neidentični blizanci".

dvostruko slijepo placebom kontrolirano ispitivanje

Kliničko ispitivanje ili istraživanje koje u ljudi ispituje određeno liječenje ili postupak u usporedbi s placebom. Kako bi se izbjeglo svako subjektivno tumačenje, niti ispitivači niti ispitanici ne znaju tko dobiva koju terapiju. Nakon što se prikupe i analiziraju svi podaci,  otkriva se koji je ispitanik što dobio da bi se vidjela učinkovitost postupka.