Freitag, 17. Mai 2024, 07:15
Website: Focus IN CD
Kurs: Nadziranje celijakije (Nadziranje celijakije)
Glossar: Rječnik
I

Intervencijska istraživanja

Istraživanja koja obično nasumično raspoređuju sudionike u grupe koje dobivaju unaprijed određeno liječenje, na primjer različiti protokoli uvođenja glutena. Sudionike se potom prati tijekom dužeg vremenskog perioda u kontroliranim uvjetima. Istraživanja se koriste kako bi se testirala određena hipoteza. Uz njihovu pomoć može se potvrditi ili opovrgnuti uzročno-posljedična veza. Sva ova istraživanja moraju biti odobrena od strane etičkog povjerenstva neovisno o tome koriste li se lijekovi ili ne.

intraepitelni limfociti

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u sluznici probavnog i spolnog sustava. Čim se susretnu s potencijalno opasnim  bjelančevinama (bakterijama ili alergenima), uništavaju zaražene stanice. Njihov broj je povećan u dugotrajnoj upali kao što je celijakija.

Inzulin

Hormon kojeg izlučuje gušterača, a kontrolira razinu glukoze u krvi i unos glukoze u stanice tijela.

J

jednojajčani blizanci

Blizanci koji se razvijaju iz jedne jajne stanice. Drugi naziv je "identični blizanci".

juvenilni idiopatski artritis

To je upala zgloba nepoznatog uzroka. To je najčešći oblik artritisa (tj. upale zgloba) u djece i adolescenata. Tipično uzrokuje dugotrajnu bolnost zgloba, oticanje i napetost. Bolest može trajati samo nekoliko mjeseci, ali može postati i kronična.

K

Kalcij

Kalcij je mineral koji se nalazi u različitoj hrani, a mliječni proizvodi su posebno bogati njime. Potreban je za mnoge funkcije ljudskog tijela, a naročito za kosti.Kalcij je mineral koji se nalazi u različitoj hrani, a mliječni proizvodi su posebno bogati njime. Potreban je za mnoge funkcije ljudskog tijela, a naročito za kosti.

Koagulopatija

Također se naziva poremećaj zgrušavanja. Smanjena sposobnost krvi da stvara ugruške dovodi do produljenih i obilnih krvarenja.

kožni ubodni test

Test za dokazivanje alergije u kojem se ubodom u kožu unosi kap razvodnjenog alergena. Ako se pojavi kožna reakcija, to može značiti da je organizam alergičan na taj alergen.

kripta

Točkasto ili cjevasto udubljenje na površini tankog i cebelog crijeva.

kromosom

Nitaste strukture smještene unutar jezgre stanica. Sadrže genetsku informaciju upisanu u molekulama DNA koje osiguravaju plan izgradnje našeg tijela.