Freitag, 17. Mai 2024, 06:50
Website: Focus IN CD
Kurs: Nadziranje celijakije (Nadziranje celijakije)
Glossar: Rječnik
H

Humani leukocinti antigen

Kompleks gena koji kodira bjelančevine kompleksa tkivne kompatibilnosti (MHC). Ove bjelančevine stanične površine su odgovorne za regulaciju imunološkog sustava ljudi.

Humani leukocinti antigen DQ2/DQ8

Posebne varijante HLA gena koje su snažno povezane s celijakijom i drugim autoimunim bolestima poput šećerne bolesti tipa 1.

I

IgA = imunoglobulin A

U našem tijelu postoji pet vrsta imunoglobulina koje nazivamo imunoglobulinima (Ig), poimenično IgA, IgM, IgD, IgE i IgG. IgA. IgA nas štiti od infekcija, a nalazi se na sluznici dišnog, spolnog i probavnog sustava.

IgA autoprotutijela protiv endomizija

Protutijela (=imunolobulini) vrste IgA protiv endomizija; ovo protutijelo je vrlo specifično za celijakiju. Međutim, to nije standardni test jer ga treba izvoditi iskusno laboratorijsko osoblje te nije dostupan u svim laboratorijima.

IgA autoprotutijela protiv tkivne transglutaminaze

Protutijela (=imunolobulini) vrste IgA protiv tkivne transglutaminate; to je krvni pokazatelj tipičan za celijakiju. Budući da ga je lako odrediti, trebao bi biti prvi dijagnostički test za celijakiju.

Imunoglobulin

Druga riječ za protutijelo. Imunoglobuline proizvode posebne imunološke stanice. Imunoglobulini se vežu za strane tvari kao što su bakterije i virusi i pomažu u njihovom uništavanju. Postoji više vrsta imunoglobulina (IgA, IgD, IgE, IgG i IgM), no svi oni imaju isti cilj, a to je onemogućiti patogene.

Imunoglobulin A

Protutijela (=imunolobulini) vrste A. Uglavnom se nalaze na sluznicama na primjer, u tankom crijevu, dišnom sustavu kao i u suzama i slini.

imunoglobulin E

Protutijela (=imunolobulini) vrste E. Imaju ulogu u razvoju alergija. Iako ih ima najmanje, mogu potaknuti vrlo snažan imunološki odgovor.

imunoglobulin G

Protutijela (=imunolobulini) vrste G. Čine oko 80% svih protutijela i imaju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru.

imunološki sustav

Obrambeni sustav našeg tijela koji se sastoji od brojnih struktura i procesa unutar organizma. Odgovoran je za prepoznavanje svega što je organizmu strano kao i za zaštitu tijela protiv infekcija i stranih tvari npr. virusa i bakterija.