Freitag, 17. Mai 2024, 07:30
Website: Focus IN CD
Kurs: Nadziranje celijakije (Nadziranje celijakije)
Glossar: Rječnik
E

Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu

Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu

F

Fermentirajući oligo-, di-, mono- saharidi i polioli

To su vrste kratkolančanih ugljikohidrata koji se skoro uopće ne apsorbiraju u tankom crijevu. Umjesto toga dolaze do debelog crijeva gdje ih razgrađuju crijevne bakterije. Hrana bogata FODMAP-ovima su žitarice (pšenica, ječam, raž), neko povrće (cikla, komorač, grašak), mahunarke, mliječni proizvodi i više vrsta voća. Prehrana s malim udjelom FODMAP-a se nikada ne bi trebala započeti bez konzultacije s liječnikom i dijetetičarom/nutricionistom.

Folat

Poznat je kao folna kiselina i vitamin B9. Pripada skupini B vitamina.

G

gastroenterolog

Liječnik koji se bavi bolestima probavnog sustava.

Geni

Plan izgradnje svake molekule koja izgrađuje tijelo ili sudjeluje u metabolizmu.

Giht

Giht je vrsta upale zgloba koja počinje naglo i obično zahvaća jedan zglob. Upala je uzrokovana odlaganjem kristala urata.

Glijadin

Dio molekule glutena.

Glikemijski indeks

 Glikemijski indeks (GI) je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi.

Glukozni sirup

Glukozni sirup se proizvodi iz škroba. Koristi se za zaslađivanje hrane, omekšavanje teksture i za povećanje volumena. On je bez glutena, neovisno od koje je žitarce/izvora napravljen.

H

HbA1c

HbA1c je dobar pokazatelj kontrole šećera u krvi u prethodna tri mjeseca. Koristi se kao probir i dijagnostičko sredstvo za predijabetes i dijabetes.