Samstag, 20. April 2024, 13:46
Website: Focus IN CD
Kurs: Fakta o celiakii pro pacienty (Celiac Facts for Patients_1)
Glossar: Slovník
V

Vápník

Vápník je minerál, který se přirozeně nachází v potravinách, zejména v mléčných výrobcích se vyskytuje vysoké množství. Vápník je nezbytný pro mnoho normálních funkcí vašeho těla, zejména pro tvorbu a údržbu kostí.

Vilózní atrofie

Nastává, když se střevní klky (= prstovité výběžky v tenkém střevě, které zvětšují povrch střeva) oplošťují a zanechávají prakticky vyhlazený povrch střeva se sníženou resorpní kapacitou. 

Vitamín B12

Tento vitamín je důležitý pro normální formování červených krvinek a funkci nervových vláken. Nedetekovaný a neléčený deficit vitamínu B12 může vést k anémii a trvalému poškození nervů a mozku.

Vitamíny

Vitamíny jsou skupinou látek, které jsou potřebné pro normální funkci, růst a vývoj buněk. Existuje 13 základních vitamínů. 

Vitamíny B

Skupina vitamínů rozpustných ve vodě, hrající důležitou roli v metabolismu buněk. Komplex zahrnuje kyselinu pantothenovou, niacin, biotin, kyselinu listovou, riboflavin (vitamin B2), thiamin (vitamin B1), vitamin B6 a vitamin B12 (kobalamin).

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitaminy rozpustné v tucích jsou ty, které se rozptýlí a ukládají v tucích. Vitamíny A, D, E a K jsou vitamíny rozpustné v tucích. Na rozdíl od vitamínů rozpustných ve vodě se vitamíny rozpustné v tucích ukládají v těle. Protože se mohou hromadit po dlouhou dobu, je možné vyvinout toxicitu z jejich nadměrné konzumace.

Vitiligo

Je kožní onemocnění charakterizované kožními skvrnami se ztrátou pigmentu. To znamená, že tyto skvrny mají světlejší barvu ve srovnání s normální barvou pleti dané osoby. Příčina je obvykle neznámá, ale předpokládá se, že spouštěčem může být autoimunitní onemocnění. Léčba není známa.

Vláknina

Složka ovoce, zeleniny a obilí, kterou nelze trávit. Vláknina má zásadní význam pro podporu trávení; pomáhá tělu pohybovat potravou trávicím traktem.