Donnerstag, 28. März 2024, 17:42
Website: Focus IN CD
Kurs: Fakta o celiakii pro pacienty (Celiac Facts for Patients_1)
Glossar: Slovník
S

Sacharid

Sacharidy jsou jednou ze tří základních živin/makronutrientú (spolu s bílkovinami a tuky), které tvoří naší stravu. Jsou to v podstatě molekuly cukru v různých kombinacích. Škrob, s velmi dlouhým řetězcem molekul cukru, je nejčastějším sacharidem v naší stravě.

Sedace

Anestetikum se podává většinou injekčně, aby byl pacient klidný nebo spal.

Selektivní nedostatek IgA

Primární imunodeficience charakterizovaná nedetekovatelnou hladinou imunoglobulinu A (IgA) v krvi a sekretech, bez deficitu imunoglobulinu v ostatních třídách. Imunoglobulin je jiné slovo pro protilátku.

Sliznice

Je ochranná vrstva pokrývající vnitřek střeva a dalších orgánů, jako jsou nos, ústa a oči. Kromě ochrany těchto orgánů produkuje hlen, který pomáhá posouvat stravu střevem a dále sliznice napomáhá vstřebávat živiny v tenkém střevě, protože obsahuje specializované absorpční buňky.

Srdeční nedostatečnost

Neschopnost srdce účinně pumpovat krev do orgánů a tkání tam, kde je to potřeba.

Syndrom dráždivého tračníku

Běžná gastrointestinální porucha zahrnující poruchu střevní pohyblivosti - (kontraktibility/motility) a zvýšené střevní citlivosti (viscerální hypersenzitivita/přecitlivělost) charakterizovaná bolestmi břicha, břišním nepohodlím, plynatostí, nadýmáním, hlenem ve stolici a poruchou vyprazdňování typu zácpy nebo průjmu a nebo střídáním průjmu a zácpy.