Dienstag, 16. April 2024, 17:01
Website: Focus IN CD
Kurs: Fakta o celiakii pro pacienty (Celiac Facts for Patients_1)
Glossar: Slovník
D

Dermatitis herpetiformis Duhring

Těžká svědivá kožní vyrážka spojená s celiakií.

Dextróza

Dextróza je jednoduchý cukr, který je chemicky identický s glukózou, což je typ cukru, který se měří jako krevní cukr.

DGP

Protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům, které jsou součástí bílkoviny lepku. „Deamidovaný“ znamená, že náš tělu vlastní enzym zvaný tkáňová transglutamináza, již chemicky upravil původní strukturu lepku.

DH

Dermatitis herpetiformis Duhring. Těžká svědivá kožní vyrážka spojená s celiakií.

Diabetes typu 2

Je chronická metabolická porucha, která se vyznačuje vysokou hladinou cukru v krvi po delší dobu. Buňky těla se stávají rezistentními vůči inzulínu, který je obvykle zodpovědný za absorpci glukózy v buňkách těla. Pokud se neléčí, může mít vážné krátkodobé a dlouhodobé komplikace, protože neobvykle vysoká hladina cukru v krvi může ovlivnit cévy v několika orgánech, což vede k několika zdravotním problémům. Léčba obvykle zahrnuje úpravu stravovacích návyků, redukci nadváhy, fyzické cvičení a užívání léků. V závažných případech může být nutné podávání denní injekce inzulínu.

Dizygotické dvojče

Dvojčata, která se vyvíjejí ze dvou různých vajíček. Další termín je „dvouvaječná dvojčata“ nebo „bratrská dvojčata“.

Dna

Dna je typ artritidy, která způsobuje zánět, obvykle v jednom kloubu, který začíná náhle. Dnavá artritida je způsobena usazováním krystalů kyseliny močové v kloubu.

Downův syndrom

Syndrom daný chromozomální odchylkou/abnormalitou, kdy existují tři kopie chromozomu 21 místo dvou. Vyznačuje se určitým stupněm mentálního postižení, malou postavou, nízkým svalovým tonusem s charakteristickými fyzickými rysy (plochá tvář, šikmé oči, malá ústa s vyčnívajícím jazykem atd.).

Duodenum

První část tenkého střeva, důležitá pro vstřebávání různých živin.

dvojitě zaslepené placebo

Klinická studie nebo test zahrnující lidské účastníky, kdy se testuje určitá léčba nebo intervence ve srovnání s placebem. Aby se zabránilo subjektivní interpretaci, výzkumník ani účastník studie nevědí, kdo dostává jakou léčbu. Poté, co jsou shromážděny všechny údaje a byly dokončeny analýzy dat, provede se odstranění zaslepení v jednotlivých skupinách, aby se zjistilo, která léčba byla účinnější.