Donnerstag, 25. April 2024, 10:38
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
E

enzim

A szervezetben az enzimek különböző feladatokat látnak el, pl. vannak amelyek - kisméretű ollóhoz hasonlóan - feldarabolják az élelmiszer összetevőket vagy módosítanak egyes molekulákat.

F

fekélyes vékonybél gyulladás

A vékonybél második szakaszának (jejunum) súlyos fekélyes gyulladása, a refrakter sprue ritka szövődménye. Kezelése nehéz, előfordul hogy csak az érintett szakaszok sebészi eltávolítása a megoldás.

fermentálódó oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok

Más néven FODMAP. Rövid láncú szénhidrátok, amelyek nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem továbbkerülnek a vastagbélbe, és az ott élő bélbaktériumok fermentálják ezeket. Magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék (búza, árpa, rozs), egyes zöldségfélék (cékla, bab, édeskömény), a hüvelyesek, a tejtermékek és néhány gyümölcs. Az alacsony FODMAP-diétát soha nem szabad orvosi vagy dietetikusi vizsgálat és konzultáció nélkül megkezdeni. 

G

gasztroenterológus

Belgyógyász szakorvos, aki az emésztőrendszerrel foglalkozik.

gliadin

A gluténmolekula része.

gyulladás

A szervezet komplex biológiai válasza fertőzésekre vagy sérülésekre, ami piros, meleg duzzanattal és fájdalommal járhat. A gyulladás lehet külső vagy belső. 

I

IgA osztályú endomízium ellenes antitest

IgA osztályú endomízium-ellenes antitest (immunglobulin). A coeliakiára nagyon jellemző antitest, mely a vérben található. Azonban vizsgálata nem standardizálható, és speciálisan képzett személyt igényel, -ezért nem mindenhol elérhető.

IgA osztályú szöveti transzglutamináz ellenes antitest

IgA osztályú szöveti transzglutamináz antitest (=immunglobulin). A vérben található, coeliakiára jellemző antitest, vizsgálata viszonylag egyszerű. Coeliakia gyanúja esetén az első elvégzendő vizsgálat.

immunglobulinok

Más néven antitestek. Az immunglobulinokat speciális immunsejtek termelik. Az immunglobulinok hozzákötődnek az idegen sejtekhez, pl. a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz, és segítenek azok megsemmisítésében. Az immunglobulinokat több osztályba sorolják be (IgA, IgD, IgE, IgG és IgM), de valamennyinek a feladata a patogének semlegesítése. 

Immunoglobulin A

A-típusú antitestek (immunglobulinok). Ezek az antitestek többnyire a nyálkahártyákon találhatóak meg, mint pl. a vékonybélben, a légzőszervekben és a könnyben és a nyálban is.