Donnerstag, 28. März 2024, 18:08
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
A

AGA

Natív gliadin peptidek elleni antitestek

altatás

Altatáskor a beteg gyógyszert kap, amitől nyugodtan elviseli a beavatkozást, vagy el is alszik.

autoantitestek

Fehérjék, amelyeket az immunsejtek termelnek a saját szövetekkel szemben.

B

biopszia

A testből szövetek vagy sejtek kinyerése, egy betegség jelenlétének, okának, vagy kiterjedtségének vizsgálatára. A vizsgálatot rendszerint mikroszkóp alatt végzik, gyakran kémiai analízissel együtt. A biopsziának több típusa van: néha egészen kis méretű szövetmintákra van szükség, másor nagyobb szövetdarabokat vagy egy gyanús göböt egészben vesznek ki.

D

Dermatitis herpetiformis Duhring

Súlyos, viszkető hólyagos bőrkiütés, a coeliakia társult betegsége.

DGP

Deamidált gliadin-peptid elleni antitestek, amelyek részei a glutén fehérjének. A "deamidált" azt jelenti, hogy a szervezet saját enzimje - a transzglutamináz - már kémiailag módosította az eredeti gliadin szerkezetet. 

Down-szindróma

Veleszületett genetikai betegség, amit az okoz,hogy a 21-es kromoszómának kettő helyett három példánya van. Különböző fokú értelmi fogyatékossággal jár, az érintetteket alacsony testmagasság, gyenge izomtónus és más fizikai adottságok (lapos arc, ferde szemek, kisméretű száj, nagy nyelv) is jellemzik. 

E

EMA

endomizium-elleni antitestek 

endomízium

Szó szerint: "az izmon belül". Kötőszöveti réteg, ami külön egyesével körbeveszi az izomsejteket.

endoszkópia (tükrözés)

Orvosi vizsgálat, amit egy endoszkóppal végeznek el. Az endoszkóp egy  megvilágított optikai eszköz, jellemzően vékony és csőszerű műszer, amivel vizsgálni lehet a test belső szerveit, mint pl. a bélrendszert.