Dienstag, 16. April 2024, 19:23
Website: Focus IN CD
Kurs: A coeliakiáról pácienseknek (A coeliakiáról pácienseknek)
Glossar: Idegen szavak és fogalmak
A

AGA

Natív gliadin peptidek elleni antitestek

altatás

Altatáskor a beteg gyógyszert kap, amitől nyugodtan elviseli a beavatkozást, vagy el is alszik.

autoantitestek

Fehérjék, amelyeket az immunsejtek termelnek a saját szövetekkel szemben.

B

biopszia

A testből szövetek vagy sejtek kinyerése, egy betegség jelenlétének, okának, vagy kiterjedtségének vizsgálatára. A vizsgálatot rendszerint mikroszkóp alatt végzik, gyakran kémiai analízissel együtt. A biopsziának több típusa van: néha egészen kis méretű szövetmintákra van szükség, másor nagyobb szövetdarabokat vagy egy gyanús göböt egészben vesznek ki.

D

Dermatitis herpetiformis Duhring

Súlyos, viszkető hólyagos bőrkiütés, a coeliakia társult betegsége.

DGP

Deamidált gliadin-peptid elleni antitestek, amelyek részei a glutén fehérjének. A "deamidált" azt jelenti, hogy a szervezet saját enzimje - a transzglutamináz - már kémiailag módosította az eredeti gliadin szerkezetet. 

Down-szindróma

Veleszületett genetikai betegség, amit az okoz,hogy a 21-es kromoszómának kettő helyett három példánya van. Különböző fokú értelmi fogyatékossággal jár, az érintetteket alacsony testmagasság, gyenge izomtónus és más fizikai adottságok (lapos arc, ferde szemek, kisméretű száj, nagy nyelv) is jellemzik. 

E

EMA

endomizium-elleni antitestek 

endomízium

Szó szerint: "az izmon belül". Kötőszöveti réteg, ami külön egyesével körbeveszi az izomsejteket.

endoszkópia (tükrözés)

Orvosi vizsgálat, amit egy endoszkóppal végeznek el. Az endoszkóp egy  megvilágított optikai eszköz, jellemzően vékony és csőszerű műszer, amivel vizsgálni lehet a test belső szerveit, mint pl. a bélrendszert.

enzim

A szervezetben az enzimek különböző feladatokat látnak el, pl. vannak amelyek - kisméretű ollóhoz hasonlóan - feldarabolják az élelmiszer összetevőket vagy módosítanak egyes molekulákat.

F

fekélyes vékonybél gyulladás

A vékonybél második szakaszának (jejunum) súlyos fekélyes gyulladása, a refrakter sprue ritka szövődménye. Kezelése nehéz, előfordul hogy csak az érintett szakaszok sebészi eltávolítása a megoldás.

fermentálódó oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok

Más néven FODMAP. Rövid láncú szénhidrátok, amelyek nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem továbbkerülnek a vastagbélbe, és az ott élő bélbaktériumok fermentálják ezeket. Magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék (búza, árpa, rozs), egyes zöldségfélék (cékla, bab, édeskömény), a hüvelyesek, a tejtermékek és néhány gyümölcs. Az alacsony FODMAP-diétát soha nem szabad orvosi vagy dietetikusi vizsgálat és konzultáció nélkül megkezdeni. 

G

gasztroenterológus

Belgyógyász szakorvos, aki az emésztőrendszerrel foglalkozik.

gliadin

A gluténmolekula része.

gyulladás

A szervezet komplex biológiai válasza fertőzésekre vagy sérülésekre, ami piros, meleg duzzanattal és fájdalommal járhat. A gyulladás lehet külső vagy belső. 

I

IgA osztályú endomízium ellenes antitest

IgA osztályú endomízium-ellenes antitest (immunglobulin). A coeliakiára nagyon jellemző antitest, mely a vérben található. Azonban vizsgálata nem standardizálható, és speciálisan képzett személyt igényel, -ezért nem mindenhol elérhető.

IgA osztályú szöveti transzglutamináz ellenes antitest

IgA osztályú szöveti transzglutamináz antitest (=immunglobulin). A vérben található, coeliakiára jellemző antitest, vizsgálata viszonylag egyszerű. Coeliakia gyanúja esetén az első elvégzendő vizsgálat.

immunglobulinok

Más néven antitestek. Az immunglobulinokat speciális immunsejtek termelik. Az immunglobulinok hozzákötődnek az idegen sejtekhez, pl. a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz, és segítenek azok megsemmisítésében. Az immunglobulinokat több osztályba sorolják be (IgA, IgD, IgE, IgG és IgM), de valamennyinek a feladata a patogének semlegesítése. 

Immunoglobulin A

A-típusú antitestek (immunglobulinok). Ezek az antitestek többnyire a nyálkahártyákon találhatóak meg, mint pl. a vékonybélben, a légzőszervekben és a könnyben és a nyálban is. 

Immunoglobulin E

E-típusú antitestek (immunglobulinok). Ennek a típusnak az allergia kialakulásában van szerepe. A legkisebb számú antitest, azonban nagyon hatékony immunválaszra képes.

Immunoglobulin G

G-típusú antitestek (immunglobulinok). Az összes antitest kb. 80 %-a IgG antitest, döntő szerepük van az immunrendszer jó működésében.

intraepiteliális limfociták

A bél nyálkahártyájában és a szaporodási szervekben található speciális immunsejtek. Ha veszélyesnek ítélt fehérjével találkoznak, pl baktériumokkal vagy allergén anyagokkal, - az érintett sejtek elpusztításával reagálnak. Amíg zajlik a védekező reakció, -pl kezeletlen coeliakiában, -addig az intraepiteliális limfociták száma magas marad

K

Kettős vak, placebo kontrollált terhelés

Emberekkel folytatott klinikai vizsgálatok, amelyekben bizonyos kezelések vagy beavatkozások hatékonyságát vizsgálják, placebóval szemben. A szubjektív vélemények kizárása érdekében sem a kutatás résztvevői, sem a kutatók nem tudják, hogy melyik résztvevő melyik kezelést kapja. Miután a vizsgálatokat lezárták, és minden adat rendelkezésre áll, feltörik a kódokat, és ezt követően értékelik ki, hogy melyik kezelés volt a hatákonyabb. 

kripta

A vékony és a vastagbél nyálkahártyáján látható keskeny vagy csőszerű bemélyedések.

kripta hyperplázia

A kripták megnyúlnak, hosszabbak lesznek, amit a sejtek szaporodása okoz.

külső elválasztású (exokrin) mirigyek

Az emberi testben található mirigyek közül azok, amelyek váladékukat a külső környezetükbe juttatják. Ilyenek az izzadtság mirigyek, amelyekből az izzadtság a bőrre kerül, és ilyen a hasnyálmirigy is, ami az általa termelt váladékot a bélbe juttatja, és ott a táplálék emésztését segíti.

M

migrén

Időszakosan jelentkező, közepes vagy súlyos fejfájás, amit gyakran kísér hányinger, hányás, szédülés, fény- vagy hangérzékenység.

N

nyálkahártya

Védőréteg a belek belső felszínén, de megtalálható az  orrban, a szájban és a szemben is. A szervek védelme mellett nyálkát is termel, a bélben ezzel segíti az étel tovább haladását, és speciális felszívó sejteket is tartalmaz,  amik hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához a vékonybélben.

P

patkóbél (duodenum)

A vékonybél első szakasza, fontos szerepe van a tápanyagok felszívódásában.

prick-teszt

Egyfajta allergia vizsgálat, amikor egy tűvel felületes sérülést okoznak a bőrön, és oda allergén anyagot cseppentenek. Ha bőrreakció alakul ki, az azt jelentheti, hogy a szervezet allergiás az adott anyagra.

S

szelektív immunglobulin A (IgA) hiány

Veleszületett immunhiányos állapot, amikor a vérben nem található immunglobulin A (IgA), de a többi immunglobulin szintje normális. Az immunglobulinokat más néven antitesteknek hívják.

szöveti transzglutamináz

Speciális enzim, amelynek különös jelentősége, hogy coeliakia-specifikus auto-antigén.

szövettan

Az emberi szövetek mikroszkóp alatti vizsgálata.

T

TGA

szöveti transzglutamináz elleni antitestek

Turner-szindróma

Veleszületett kromoszóma betegség, amit az okoz, hogy az érintett kislány/nő csak egy X kromoszómával rendelkezik a kettő helyett. Alacsony testmagasság, későbbi serdülés és meddőség jellemzi, de gyakori a vese, a szív, és más szervek betegsége is. 

V

vékonybél

Az emésztőrendszernek a gyomortól a vastagbélig tartó szakasza. Itt zajlik a tápanyagok felszívódása. Három jól elkülönülő része van: a doudenum (patkóbél), a jejunum (éhbél), és az ileum( csípőbél).