Donnerstag, 18. April 2024, 21:22
Website: Focus IN CD
Kurs: Poznam celiakijo - Spletni tečaj za zdravnike in druge zdravstvene delavce (Poznam celiakijo - za zdravnike in druge zdravstvene delavce)
Glossar: Glossary
R

refraktorna celiakija

Kadar simptomi in znaki celiakije ne izginejo oz. se ponovijo navkljub strogi brezglutenski dieti, zdravniki to stanje imenujejo refraktorna celiakija.

resice

Majhni, prstasti izrastki, ki se širijo v lumen tankega črevesa. Resice povečajo notranjo površino črevesne stene in omogočijo na razpolago večjo površino. 

rotavirus

Virus, ki povzroča hudo drisko, predvsem pri otrocih.

S

selektivno pomanjkanje imunoglobulinov A (IgA)

Gre za primarno imunsko pomanjkljivost, za katero je značilna nemerljivo nizka raven imunoglobulinov A (IgA) v krvi in izločkih, pri tem pa raven drugih imunoglobulinov ni znižana. Imunoglobulin je drugo ime za protitelo. 

Sindrom razdražljivega črevesa

Je pogosta bolezen črevesja, ki nastane zaradi motenj motilitete črevesja in preobčutljivosti črevesja. Za to bolezen so značilne bolečine v trebuhu, napihnjenost, sluz v blatu, zaprtje ali driska ali izmenjevanje driske in zaprtja.

T

t-TG

Protitelesa proti tkivni transglutaminazi.

tkivna transglutaminaza

To je poseben encim, poznan predvsem kot avtoprotitelo pri celiakiji.

U

ulcerativni jejunitis

Vnetje dela tankega črevesa, ki se imenuje jejunum, z značilnimi ulceracijami – razjedami na površini sluznice. Predstavlja redek zaplet refraktorne celiakije. Zdravljenje je zahtevno. V nekaterih primerih je potrebna kirurška odstranitev dela črevesa.

V

V maščobah topni vitamini

V maščobah topni vitamini so tisti, ki se razpršijo in hranijo v maščobi. Vitamini A, D, E in K so vitamini, topni v maščobah. Za razliko od vodotopnih vitaminov se v maščobah topni vitamini hranijo v telesu. Ker se shranjujejo skozi daljše časovno obdobje, je mogoče doseči toksičnost zaradi prekomernega uživanja.

Vitamin B12

Ta vitamin je pomemben za normalno nastajanje rdečih krvnih celic in delovanje živčnega sistema. Nezaznano in nezdravljeno pomanjkanje vitamina B12 lahko vodi do slabokrvnosti in trajne poškodbe živcev in možganov.